THE EPSTEIN – LAST OF THE CHARANGUISTAS

Alt-country uit het druilerige Oxford nabij Londen. Americana op zijn best uit Engeland. Het ligt niet zo direct voor de hand maar het is wel de muziek die singer-songwriter Olly Wills en zijn band ‘The Epstein’ ten gehore brengen op hun debuutplaat “Last Of The Charanguistas”. Muzikale duivel-doe-ongeveer-alles Jon Berry, bassist Rowland Prytherch en banjo- en mandolinespeler Stefan D. Hamilton zijn de partners in crime van Olly Wills in ‘The Epstein’.

Na een gesmaakt optreden op het populaire festival in Glastonbury en een tournee doorheen Nederland en Duitsland lijken ze in een razend snel tempo op de bredere roem af te stevenen. Eind november komen ze voor een viertal optredens terug naar Nederland en daarom is dit misschien wel de ideale gelegenheid om nader kennis te maken met deze formatie.

De opnamen van deze cd zijn echter al een heel tijdje achter de rug (in 2007 officieel gereleased) maar het schijfje ging onbegrijpelijk aan ieders aandacht voorbij. Gelukkig komt daar anno 2009 verandering in dankzij een hernieuwde promotieronde en de actuele hype rond dit soort muziek.

Hun opgewekte single “Black Dog” trapt deze cd af en laat ons al wat banjo en mandoline horen, twee instrumenten die vrij vaak in hun muzikale begeleiding worden ingezet. Vergelijkingen met de sound van bands als Calexico, Arcade Fire en The Decemberists zijn terecht. Ook in de rustigere nummers klinkt deze band uitstekend. Luister maar eens naar “Charanga Classica”, “The Dress She Wore”, “Leave Your Light On” of de spaghetti-western-soundtrack “Just The Wind”.

Er zit behoorlijk wat variatie in de tien tracks op “Last Of The Charanguistas” waarmee de groep hun diversiteit en veelvoudig talent wil aantonen. “Dance the Night Away” is een song die zeer sterk neigt naar Calexico, niet in het minst omwille van de aanwezigheid van mariachi-trompetgeschal door gastmuzikant Joe Bennett. Het sfeervolle gitaar-instrumentale “6:06 pm” sluit naadloos bij deze desolate western- en woestijnsound aan. In het aflsuitende “NYC Blues” lijkt het alsof onze eigenste trots Arno Hintjens achter de microfoon heeft plaatsgenomen.

Songs die wij maar blijven spelen uit deze uitstekende cd zijn “Black Dog”, het emotioneel breekbare “Leave Your Light On” en “I’ll Be Gone” waarbij ik hardop denk aan de Noorse popgroep ‘Madrugada’.

Ook live lijken ‘The Epstein’ een onuitwisbare positieve indruk na te laten. Als de kans zich aandient kan je dus best nu maar gaan kijken vooraleer ze in grotere en duurdere concertzalen gaan belanden.

(valsam)
 

Artiest info
Website  
Myspace  

Info: YIMA thContact