HILARY YORK – IN THE DARK

Het was het nummer “Space Oddity” van David Bowie dat het jonge meisje Hilary York er toe aanzette om zelf muziek te gaan schrijven en het als zangeres te gaan proberen. Het charisma dat Bowie tentoon spreidde tijdens zijn tv-optreden met dat nummer deed haar verlangen naar een leven op het podium en in de schijnwerpers.

Ze stamde uit een familie waar muziek altijd centraal stond, zowel passief als actief en het was vanzelfsprekend dat ze pianolessen mocht gaan volgen toen ze die vraag aan haar ouders voorlegde. Omwille van de job van haar vader verhuisde Hilary York vaker dan haar lief was. Ze bracht enkele jaren door in Amerika, Bolivië, Duitsland en Australië. Haar laatste stopplaats werd Austin, Texas, een mekka van muziek en een natuurlijke thuishaven voor een door muziek geobsedeerde jonge artieste.

In 2006 deed ze een eerste serieuze poging om muzikale bekendheid te verwerven via een debuutplaat die “The Moon” heette en die haar behoorlijk wat lokale publiciteit opleverde. Door de vele optredens die ze hierdoor kon verzorgen begon ze meer en meer in een professionele muzikale toekomst te geloven. Dat probeert zij nu te concretiseren met de release van “In The Dark”, haar tweede plaat en een bevestiging van haar capaciteiten als singer-songwriter.

Met de hulp van multi-instrumentalist en duivel-doe-al Kullen Fuchs ontstonden de 9 liedjes één na één en werden ze in de studio met de hulp van enkele bevriende lokale muzikanten uitgewerkt tot volwaardig geïnstrumenteerde songs.

Toch zijn het de knappe liedjesteksten en de specifieke stem van Hilary York die het verschil maken. Volwassen thema’s en emotioneel geladen liedjes nestelen zich bij elkaar op deze cd in een intieme atmosfeer. Zo begint de cd zeer rustig met de song “Jaded” die ook al eerste single werd uitgebracht. Naar het einde toe groeit de song uit tot een door koperinstrumenten gecreëerde bombastische rocksong. Het blijkt ook de enige uptemposong uit deze cd te zijn want het direct volgende “I Look For You” zweeft op countryklanken en “Cover Me Up” met zijn enthousiaste blazerssectie evenals afsluiter “Loosen Your Grip” worden op een bedje van jazzy bluesarrangementen geserveerd.

De rokerige, wat hese stem van Hilary York functioneert als kenmerkende rode draad doorheen alle liedjes en neemt zeer uitdrukkelijk het voorplan in de songs “Carnival”, het pedal steel countryliedje “Shutters And Doors”en het intimistische “Close Your Eyes”. In de Randy Newman-coversong “Baltimore” schittert ze nog een keer vocaal met een op jazz geïnspireerde akoestische pianoballade.

Folk, blues, country, rock en jazz; het zit allemaal netjes in elkaar verweven op de negen songs die op “In The Dark” te beluisteren zijn. Het bewijst dat deze getalenteerde zangeres Hilary York nog vele richtingen kan uitslaan bij het creëren van hopelijk spoedig volgend nieuw werk.

(valsam)
“Folk, blues, country, rock and jazz are nicely woven through the nine songs on ‘In The Dark’ which proves that Hilary York for her future career still can decide to evolve in any of the styles she may desire.” – www.rootstime.be 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Hey... Miau! Records

Info: Hemifrån