BEN REEL - TIME TO GET REAL

De Ierse gemoederen zijn vaak nogal van melancholieke aard. Misschien zorgen de prachtige natuurgebieden, voor een hang naar warmte en teruggetrokkenheid. Het kenmerkt in ieder geval de donkere liedjes van Ben Reel, hetgeen de cover van zijn nieuwste album "Time To Get Real" laat vermoeden. Elf songs geschreven door Reel zelf en rijkelijk gearrangeerd met viool, piano, toepasselijke gitaarlijnen en een keur aan extra toegevoegde instrumenten. De Ieren weten hiermee een breed scala aan sferen en gevoelens te etaleren, waarbij namen als Neil Young en soms ook Bob Dylan boven komen drijven. Weliswaar in flarden, want Ben Reel is niet voor een gat te vangen.

Ben’s eerste album "This Is the Movie" kwam in Ierland uit in 1999, hierna volgde het EP'tje "Exorcise Me" (2000) met enkel drie tracks, hetgeen een voorbode bleek te zijn voor zijn tweede album "Lost In a Haze" (2001). Vervolgens verschenen "Sweet Victory" (2004), "U People" (2006) en "New Horizon" (2007). Over man's releases en kwaliteiten hoeven we niet te klagen: gitarist Ben Reel geboren in Silverbridge, South Armagh maar nu gehuisvest in Castleblayney Co. Monaghan, Ierland, is een begenadigd verhalenverteller, bezit een aangenaam stemgeluid, schrijft bovendien bovenmodale liedjes en heeft ook nog de kwaliteit om zeer kundige muzikanten om zich heen te verzamelen. Ben Reel wordt op zijn nieuwe album wederom begeleid door een prima uitgebalanceerde band: Ronnie O'Flynn (bas), Michael Black (drums), Mick McCarney (elektrische gitaren), John McCullagh (toetsen) en Colin Farell (viool)

En nu dat we toch met namedropping bezig zijn: De opnames gebeurden in de Attic Studios in Monaghan, met als producer Ronan Morgan die ook even op de proppen komt met een vocale bijdrage in de twee afsluiters. In de rustige openers "Rainy Night", "Summers Always here", "Feel Alive", en "Time Just Slips Away" horen we Reel's vrouw Julieanne, die hier de tweede stem voor haar rekening neemt. Hoe dan ook, in hun ongedwongen maar nu toch bredere soundscape, zit er ruimte genoeg voor improvisatie en variatie hetgeen we duidelijk horen op hun nieuwe album.

Wat Ben Reel met deze opvolger heeft neergezet is indrukwekkend. In elf songs weet de band een beklemmende atmosfeer te schetsen, die slechts af en toe wordt verlicht. Raspend en schurend, dan weer met bedrieglijk lieflijke akoestische gitaren, dan weer met ijle gitaartonen, en wijdse viool, wordt de luisteraar meegenomen op een reis door het diepe zuiden van de geest, die niet anders dan slecht kan aflopen. Het is beklemmend, donker, meeslepend en vooral erg mooi. Roots, pop en folk gaan hand in hand, met af en toe een experimentelere inslag.

Waar het om gaat is dat Ben Reel prachtige muziek maakt. Muziek die invloeden uit de alt-country vermengt met het atmosferische en duistere dat de muziek uit Ierland zo vaak kenmerkt. Muziek die opvalt door de variatie en de muzikale hoogstandjes, want wat kunnen ze spelen. Ben Reel zoekt met zijn nieuwste plaat aansluiting bij de groten van de alt-country, maar neemt hier tegelijkertijd afstand van. "Time To Get Real" is gewoon een goede staalkaart van het kunnen van de Ben Reel Band. Alles klinkt mooi, clean en vooral braaf. De scherpe randjes zijn vakkundig weggelaten en bijna alles is zo geproduceerd dat het vooral toegankelijk moet zijn voor singer-songwriter-radioformaat.

BEN REEL LIVE
05.nov.2009 22:00 Harmonie, Edam
07.nov.2009 16:00 Spoorzoeker, Alkmaar, Noord-Holland
08.nov.2009 15:00 cafe 1614, Monnickendam
08.nov.2009 21:00 cafe lokaal, Heemskerk, Noord-Holland
10.nov.2009 21:00 de Rode Pimpernel, Den Bosch
11.nov.2009 21:30 Honky Tonk, Brielle
12.nov.2009 21:00 Mulligan’s, Amsterdam
13.nov.2009 22:00 McCormacks irish pub,Turnhout (B)
15.nov.2009 16:00 De Waag,haarlem
16.nov.2009 21:00 Rotown, Rotterdam
 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Info:Geraint Jones-G Promo PR