PERCY SLEDGE - MY OLD FRIEND THE BLUES

De 67-jarige soullegende Percy Sledge was in de late jaren zestig een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de zwarte soul uit het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten en best bekend van de nummers "When a Man Loves a Woman" en "My Special Prayer". Hij is voornamelijk bekend van emotionele soulballads, maar hij was ook een van de eerste artiesten die country met soul mengde, waarbij hij covers van onder andere Charlie Rich, Kris Kristofferson en Steve Earle zong. In 2004 verscheen, een album dat bewijst dat de soullegende nog gemakkelijk kan wedijveren met al het aanstormend R&B talent van dit moment. Dat Sledge nog steeds de fakkel van andere soullegendes als Otis Redding, Sam Cooke en Wilson Pickett nog brandend houdt was voor Blues Boulevard Records (Distr.: Music Avenue) dan ook een goede reden om dit album in een nieuw kleedje te steken en te releasen met als nieuwe titel: "My Old Friend the Blues".

Sledge begon zijn carrière begin jaren zestig als zanger van the Esquire Combo, maar op advies van de plaatselijke dj. Quin Ivy ging hij in 1966 op de solotoer. En met succes. Zijn eerste single "When A Man Loves A Woman" werd meteen een megahit. Ook de volgende platen "Warm And Tender Love", "It Tears me Up" en "Take Time To Know Her" haalden moeiteloos de hoogste regionen van de hitlijsten en daarmee was de naam Percy Sledge voorgoed gevestigd. Het was met name de samenwerking met Spooner Oldham en Dan Penn van de Muscle Shoals studio’s in Alabama die zijn muziek op de kaart zetten. Beide producers stonden aan de wieg van de countrysoul en de liedjes die ze voor Sledge schreven en met hem opnamen, pasten uitstekend in dit concept. Eind 1969 werd "My Special Prayer" een N°1 hit in onze Lage Landen.

In de vroege jaren '70 leek het gebeurd met het hitsucces van de zanger, maar hij liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en begon zich toe te leggen op het clubcircuit van zowel Amerika als Engeland. Maar in 1974 was het plotseling toch weer raak met "I’ll Be Your Everything", een nummer dat opnieuw de Amerikaanse Top 20 haalde. Percy Sledge bleef onvermoeibaar door de wereld touren en beleefde eind jaren tachtig z’n tweede jeugd toen "When A Man Loves A Woman" dankzij een reclamecommercial van Levi’s werd herontdekt door een hele nieuwe generatie. Gesterkt door deze onverwachte erkenning begon Sledge intensiever dan ooit de wereld rond te touren en daarbij stond hij gemiddeld 100 keer per jaar op de planken. In 1994 verscheen onder de titel "Blue Night" voor het eerst in jaren weer een album met nieuw materiaal van hem.

Country en soul lijken tegenpolen, maar liggen eigenlijk dichter bij elkaar dan menigeen zal vermoeden. Dat werd de afgelopen jaren al duidelijk via een aantal redelijk obscure verzamelaars en natuurlijk mensen als Ray Charles en Solomon Burke die de twee ook al bijeen brachten, maar wordt ook onomstotelijk bewezen door Percy Sledge op deze "My Old Friend the Blues". Voor de opnames toog de soullegende naar de Norala Studios in Sheffield, Alabama, alwaar Saul Davis en Barry Goldberg voor de productie van deze plaat tekende, een plaat waarop Sledge laat horen dat country zelden zo soulvol klonk.

Door de veelheid aan gastmuzikanten is "My Old Friend the Blues" een zeer veelzijdige plaat geworden, want buiten de gaststemmen van o.a. Carla Olson, Paul Jones en Jacob Dylan kon hij naast Bob Glaub (bas) en Ed Greene (drums) rekenen op o.a. de gitaristen Larry Byrom, Greg Leisz en keyboardist Clayton Ivey. Sledge's duet met Paul Jones in "Big Blue Diamonds" en Gregg Sutton en John Herron's "24-7-365" zijn soulvolle uptempo songs die de glorie jaren van Stax Records of Muscle Shoals meteen laten herleven. Sledge's gevoelige tenor is op maat gemaakt voor zijn bekende ballads, zoals hij al decennia geleden aantoonde. In deze richting gaat hij dan ook verder op de titeltrack Steve Earle's "My Old Friend The Blues", de opener "Shining Through The Rain" en het hartverscheurende "A Lonely Violin", een nummer van de Bee Gees dat zelfs nooit eerder door de gebroeders werd uitgebracht.

Op "My Old Friend the Blues" komen country en soul op indrukwekkende wijze samen. Het levert een plaat op die Percy Sledge nog wat legendarischer maakt en ons laat genieten van klassiekers die nog steeds lekker wegluisteren. 

Artiest info
Website  
   

Label: Blues Boulevard Rec.
Distr.: Music Avenue