WHITEY JOHNSON - GARY NICHOLSON PRESENTS

Gary Nicholson is een man die we enorm bewonderen. Sinds zijn nauwe samenwerking met vooral Delbert McClinton, en onlangs ook Seth Walker, is deze Nashville top songwriter en producer iemand waarvoor onze radar zeer gevoelig reageert. Buiten deze twee heren maakten immers ook reeds BB King, Etta James, Bonnie Raitt, Keb Mo, Gatemouth Brown, James Cotton, Junior Wells, Shemeka Copeland en John Mayall gebruik van zijn songs, en deze lijst is dan nog maar het tipje van de ijsberg.

Wat weinigen echter weten dat deze naam enkel het pseudoniem is voor zijn songwriters werk en dat hij als Whitey Johnson zelf prachtige muziek brengt, getuige deze plaat. Zijn vrienden muzikanten staan natuurlijk klaar om hem te steunen en als all-star band te begeleiden. Zo krijgen we niemand minder dan Colin Linden op gitaar naast Whitey die meestal resonator speelt, verder Delbert McClinton op mondharmonica en Reese Wynans op toetsen, Dave Roe op bas en Tom Hambridge op drums. Dit is zijn tweede solo cd, eerder verscheen reeds "The Sky 's Not The Limit" echter onder de naam Gary Nicholson.

Voor de productie tekende ook Colin Linden, en het resultaat is er natuurlijk naar. De ijzersterke song van Gary Nicholson, hier gebracht door deze topmuzikanten in hun meest bluesy versies door de schrijver zelf, wat kan je meer wensen? De openingssong, samen geschreven met Kim Wilson is al meteen raak. Deze song "Use The Blues" heeft veel raakpunten met de Texaanse blues sound. Op meerdere nummers op deze cd, en vooral in dit nummer krijg je een stijltje dat ergens het midden houdt tussen Jimmy Reed en John Lee Hooker. Om het in de woorden van deze laatste te zeggen. "This man got to boogie, it's in him and it's got to come out". "Worry Be Gone" is zo'n John Lee-achtig boogie nummer, geschreven in samenwerking met Guy Clark en Lee Roy Parnell.

Verder natuurlijk ook nog de ondertussen al tot Gary Nicholson klassiekers verworden songs. Nummers als "Leap Of Faith", "Lie No Better" en "Better Of With The Blues" die we naast de Delbert McClinton's versies ook nog van anderen zoals ondermeer Seth Walker kennen. Hier horen we dus eindelijk de originele versies, de pure bluesuitvoeringen van deze songs. Nooit heb ik geweten dat deze man, die ik voorheen enkel kenden van de liner notes op vele cd hoesjes en de prachtige songs die hij schreef voor anderen, zelf over zo een knappe stem beschikte en een prima gitarist was. Dit samen met de ruggesteun van vooral Colin Linden, kon niets anders dan een prima release opleveren, hetgeen dan ook gebeurd is. Voor mij een van de platen die me het meest aangenaam verrasten dit jaar.


(RON) 

Artiest info
Website  
Myspace  

video

Label : Palo Duro Rec.s