EMILY JANE WHITE – VICTORIAN AMERICA

Emily Jane White is een jongedame die sinds 2006 in San Francisco woont en die omwille van haar songstijl en zangwijze in de pers vaak op vergelijkingen kan rekenen met Chan Marshall (aka Cat Power) en Hope Sandoval (zangeres bij Mazzy Star). Op haar nieuwste album “Victorian America” staan twaalf nummers die voor de luisteraar meteen verduidelijken waarom deze vergelijkingen een meer dan terechte grond van correctheid in zich dragen.

Zelf speelt deze singer-songwriter ook gitaar en piano en haar muziek op deze cd wordt ook gekenmerkt door het regelmatige gebruik van instrumenten als cello en violen als traditioneel erkende sfeermakers. Haar songteksten worden in de meeste nummers gedragen door minimalistisch toegevoegde mysterieuze, spirituele klanken, wat een bijzonder karakter aan de liedjes op deze cd bezorgt.

De bezongen onderwerpen over de dood, de boze geesten, de harde realiteit in de liefde, de religie en gothic elementen als zwarte raven in “The Ravens”, de duivel in “Red Serpent” en geesten in “Ghost Of A Horse” dragen bij tot het mystieke aspect in haar songs.

In enkele nummers zorgt de pedal steelgitaar voor wat countryinvloeden, o.a. de titeltrack “Victorian America” is daar een uitstekend voorbeeld van. Het vrij monotone, engelachtige gezang van Emily Jane White is steeds verzorgd en nooit luider dan noodzakelijk is voor de draagkracht van de song. Anderzijds lijken de meeste liedjes daardoor nogal sterk op elkaar en is het moeilijk om uitschieters te vermelden, maar “Stairs”, ”Victorian America”, “Liza”, “Red Dress” en “Ghost Of A Horse” kunnen bij ons toch op een replay-behandeling rekenen.

Dit album is de langverwachte opvolger van haar debuutplaat “Dark Undercoat” en ligt geheel in het verlengde van dit eerdere werk. Fans van deze eenvoudige maar zeer mooie muziek die best gedijt bij schaars kaarslicht en een glaasje wijn zullen hier een fijne tijd mee door kunnen brengen.

(valsam)

 

EMILY JANE WHITE LIVE
December, 1 2009 08:00 PM - Doornroosje - Nijmegen
December, 2 2009 08:00 PM - Le Botanique (Orangerie), Brussels
December, 4 2009 08:00 PM - La Brasserie Sauveniere, Liege
December, 5 2009 08:00 PM - Trix, Anvers

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Talitres Records
Distr. : Munich Records