QUINTUS McCORMICK BLUES BAND - HEY JODIE

Zelf een briljant zanger/gitarist stond Quintus McCormick jarenlang als sideman op de internationale podia naast o.m. Otis Clay en harmonicavirtuoos James Cotton, terwijl hij alle capaciteiten bezit om het ook als frontman waar te maken. De bluesman uit Chicago, die stedelijke invloeden met de sound van het rurale Zuiden weet te verbinden, kan het niet schelen, zolang hij maar kan spelen en de blues uitdragen. Dat was aanvankelijk anders, want vooreerst leek hij gewonnen voor de progressieve rock, genre Jimmy Page en Jimi Hendrix.

Geboren in 1957 in Detroit koos hij voor gitaarrock en rond de jaren 1990 zat hij in ‘The Chi-Town Hustlers’ band samen met bassist J.W. Williams. Muziek plaatste hij in zijn interesseveld bovenaan en in 1994 behaalde hij aan het Columbia College een Bachelor graad in de afdeling muziek. Een moment van bezinning kwam er toen hij met zijn ouders naar het Zuiden van Amerika reed om er in Jackson de begrafenis van zijn grootvader bij te wonen. Die tocht was revelerend net zoals Albert King’s biografie en diens advies ‘Take it further.. make a way’. Het trof hem als een hamer dat hij eigenlijk blues wilde spelen en niets anders dan de blues.

Alle indrukken uit Noord en Zuid met daarbij nog wat Westcoast invloeden komen samen in dit debuutalbum op Delmark, een label dat steeds alert blijft op wat er zich aan talent in en rond Chicago aandient. Bovendien schrijft Quintus zijn eigen songs en zitten er in zijn band tal van bevlogen en ervaren muzikanten. Ritmesectie en kopersectie, plus harmonicaspeler en backgroundzangeressen, vormen een op elkaar ingespeeld team, dat enthousiast aansluit bij de bluespassie van de soulman. Toetsenist Roosevelt Purifoy sluit de rangen. De zanger/gitarist met zijn honingstem stond inmiddels met zijn band op de podia van menig festival of concert, om de nachtclubs niet te vergeten.

Op dit album, geproducet door Steve Wagner, houdt Quintus het gevarieerd. Naast het soulvolle ‘What Goes Around Comes Around’ met relaxte pianobegeleiding en ‘Hot’ Lovin Woman’ met discrete harmonica, klinkt er in ‘Fifty/Fifty’ en ‘You Got it’ wat funky ritme door. Wanneer de koperblazers aantreden, koppelen deze vitaliteit aan spirit. Trompettist Kenny Andersen schreef de hoornarrangementen. Willie Henderson staat ernaast met de baritonsax. Ook bluesharpspeler Ted Reynolds verrijkt de songs die allen heel naturel uit Quintus’ soul ontspringen. Soms laat hij zijn elektrische gitaar scheuren, zoals op ‘Get That Money’ met een beamend koortje. Zijn warme stem maakt daarentegen van elke slowblues een ingetogen moment. En sommige songs herinneren aan de ‘Staples Singers’ in hun sixties jaren, o.m. ‘I Wasn’t Thinking’.

Quintus geeft de eer voor zijn talent aan The Lord en vrouwvriendelijk ook aan zijn grootmoeder en moeder. Maar het is toch de persoonlijkheid van Quintus zelf die zijn songteksten en blues bepalen, een rasechte bluesman die gedreven afstevent op het doel dat hij zich stelde: trouw blijven aan zijn muziek in respect voor zijn voorvaderen, geliefden en mentoren.

Marcie

  

Artiest info
   
Myspace  

Label: Delmark

Distr.: Music & Words