V.A.THE SONGS OF THE WALKABOUTS – GOT NO CHAINS

Mogen wij u a.u.b. even om uw aandacht vragen? Rootstime zou u namelijk graag attent willen maken op een speciale verzamelplaat die net verschenen is. Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van de uit het Amerikaanse Seattle afkomstige formatie ‘The Walkabouts’ heeft platenmaatschappij ‘Glitterhouse Records’ namelijk besloten om een onvervalst eerbetoon aan deze schitterende band op de markt te brengen in een uniek gepresenteerde vorm.

“Got No Chains - The Songs Of The Walkabouts” is een prachtige collectie van 15 liedjes uit het immens grote repertoire van deze groep. We vinden deze liedjes terug op twee cd’s: de eerste met coverversies van deze nummers, gebracht door allemaal artiesten die zelf ook een onderkomen hebben gevonden bij het ‘Glitterhouse’-label en die stuk voor stuk ook grote bewonderaars van ‘The Walkabouts’ blijken te zijn.

De tweede cd bundelt diezelfde 15 liedjes maar dan in de originele doch geremasterde versie door ‘The Walkabouts’ zelf gebracht. Het bijhorende tekstboekje is één groot eerbetoon aan de oprichters van de groep in 1983, het toenmalige echtpaar Chris Eckman en Carla Torgerson, die elkaar leerden kennen toen ze als jobstudenten werkzaam waren in een ‘vis-in-blik’ verpakkingsbedrijf.

Maar ook de andere permanente groepsleden delen al vele jaren lief en leed met elkaar in de studio’s en tijdens de ontelbare tournees: toetsenartiest en multi-instrumentalist Glenn Slater, drumster Terri Moeller (ook actief als zangeres bij het projectgroepje ‘Transmissionary Six’) en bassist Michael Wells, die na een onderbreking van enkele jaren in 1999 de onfortuinlijk gestorven John ‘Baker’ Saunders is komen vervangen.

‘The Walkabouts’ hebben tot op heden 14 volwaardige studioplaten uitgebracht, ontelbaar veel ep’s, enkele verzamelalbums en een paar live platen, waaronder een registratie van een legendarisch optreden in de ‘Ancienne Belgique’ te Brussel in 1997. Hun populariteit is doorheen hun hele carrière groter geweest in Europa dan in thuisbasis Amerika, waardoor ze heel veel tijd op dit continent hebben doorgebracht en voor een haast oneindige reeks live optredens hebben gezorgd.

Laat ons eens even van naderbij kijken wat er ons op dit schijfje zo allemaal aangeboden wordt via een korte bloemlezing: Chris Cavacas brengt “Grand Theft Auto”, Hugo Race ontfermt zich op akoestische wijze over “Cold Eye”, Terry Lee Hale brengt een mooie versie van “Got No Chains”, Robert Fisher & Willard Grant Conspiracy zingen “This Rotten Tree”, surfrockers “The Bambi Molesters” brengen een instrumentale versie van “Sundowner” dat origineel op de uit 1993 stammende ‘New West Motel’-cd van The Walkabouts stond, een album waaruit de songs trouwens zeer gretig geselecteerd werden voor deze tribute-plaat.

Daarna covert Jon Langford “Christmas Valley” uit het succesalbum ‘Devil’s Road’ uit 1996 en de Walkabouts-klassieker “Jack Candy” krijgt een eigenzinnige versie aangemeten door Steve Wynn en Linda Pitmon. Timesbold-zanger Jason Merritt oftewel ‘Whip’ zingt “Wondertown” in akoestische demo-stijl en de Noorse Midnight Choir-muzikant Al DeLoner maakt op zijn eentje iets heel moois van “Nights Between Stations”. Afgesloten wordt door de formatie ‘Locas In Love’ uit Keulen met een intrigerende maar uitstekende versie van mijn persoonlijke Walkabouts-lievelingssong “(Long After We’re Gone) The Lights Will Stay On”.

Een aandachtige lezer van deze recensie zal al wel begrepen hebben wat ons unaniem advies is over dit collectors item: zo spoedig mogelijk in huis halen en dan uren- en dagenlang puur genieten.

(valsam) 

Artiest info
   
   

Label : Glitterhouse Records
Distr. : Munich Records