A.A. BONDY – WHEN THE DEVIL’S LOOSE

Nadat A.A. Bondy (z’n echte naam is Scott Bondy) zijn rol als frontman bij de New Yorkse rockgroep Verbana naar het verleden had verwezen veranderde hij het geweer van schouder toen hij aan zijn solocarrière ging werken.

In 2007 verscheen zijn eerste schuchtere poging “American Hearts”, een donker gekleurde plaat met bluesgetinte folkliedjes over verdoemenis en vergeving, kortom niet direct geschikt voor gevoelige luisteraars. Die plaat werd overigens very lo-fi opgenomen met amper 2 microfoons in de studio.

Maar zijn stijl werd in de pers wel gelinkt aan Ryan Adams en Bob Dylan waarmee hij wel aan klasserijk gezelschap kon worden gelieerd. De singer-songwriter in de muzikant uit Alabama vond er de moed in om met vereende krachten aan een opvolger te werken voor dit geslaagde debuut. “When The Devil’s Loose” is de alweer obscuur klinkende titel van de noeste vruchten van zijn arbeid. Ook op deze cd klinkt zijn stem menig maal weer als die van de bruggepensioneerde Ryan Adams en muzikaal blijkt hij ook op eenzelfde ingeslagen weg verder te wandelen.

Met de erg mooie titeltrack schiet hij stijlvol van wal in een songgenre dat Ryan Adams typeerde op zijn debuutplaat “Heartbreaker”. “When The Devil’s Loose” is een song die alles in zich heeft om een klassieker in dit genre te worden. De country en bluesinvloeden vormen de rode draad doorheen alle tien nummers op deze mooie plaat die ook nu weer met niet meer dan absoluut noodzakelijke instrumentatie werd opgenomen. Enkel Macey Taylor op bas en Paul Buchignani op drums zorgen voor een intimistische ritmesectie, terwijl A.A. Bondy zichzelf op gitaar of piano begeleidt tijdens het zingen.

De trieste ondertoon in de songteksten blijft ook aanwezig in de volgende liedjes “Mightiest Of Guns” en “A Slow Parade”. Rustige, melancholische klanken zorgen voor de juiste sfeer bij de beluistering van deze cd die je best kan uitstellen tot ergens laat op de avond als de stilte van de nacht is ingevallen.

Het tempo van de songs blijft laag en traag doorheen alle nummers waar wij vooral nog muisstil werden bij het aanhoren van “To The Morning”, “Oh The Vampire” en het schitterende “I Can See The Pines Are Dancing”. De messcherpe en diepduistere songteksten van “On The Moon” en “The Mercy Wheel” gaan bij de luisteraar door merg en been om uiteindelijk onuitwisbare sporen achter te laten in het hart en de ziel. Op het slotnummer “The Coal Hits The Fire” komen Ian en James Felice van The Felice Brothers een handje helpen maar deze cd heeft eigenlijk geen hulp nodig want de prestatie van A.A. Bondy is op zich al gedenkwaardig te noemen.

Tot slot willen we ook nog even vermelden dat je A.A. Bondy live aan het werk kan zien in Nederland. Op 24 oktober staat hij in de Amsterdamse Paradiso en op 26 oktober in de Utrechtse concertzaal Tivoli. Een bezoekje aan één van beide concerten zal je zeker een leuke avond met goede muziek opleveren. Het kippenvel dat er bij sommige liedjes zal ontstaan dien je er wel onvoorwaardelijk bij te nemen.

(valsam) 

Artiest info
   
Myspace  

Label : Fat Possum Records
Distr. :Bertus