DRIVE - BY TRUCKERS - THE FINE PRINT: A COLLECTION OF ODDITIES AND RARITIES 2003-2008

De Truckers overtreffen zichzelf voor de zoveelste keer. Na "Gangstabilly", "Pizza Deliverance", "Alabama Ass Whuppin'", brak de vanuit Athens, Georgia opererende Drive-By Truckers zo'n acht jaar geleden door met cd's als: "Southern Rock Opera", "Decoration Day", "The Dirty South", "A Blessing And A Curse" en "Brighter Than Creation’s Dark", allemaal kleine meesterwerken, die nauwelijks voor elkaar onder doen, maar wel iedere keer iets extra’s toevoegen aan het inmiddels indrukwekkende oeuvre van de band.

Van meesterwerken gesproken, "The Fine Print: A Collection Of Oddities And Rarities 2003-2008", hun nieuwe, kunnen we ook volkomen terecht als meesterwerk bestempelen. Na "A Blessing And A Curse" uit 2006 laste de band een pauze in om met verschillende soloprojecten te kunnen starten. Songwriter-gitarist Jason Isbell verliet de Truckers om een uitstekend solo-album op te nemen, een tot nu toe artistiek geslaagde solocarrière. Deze onderbreking heeft de Truckers op hun vorig album blijkbaar goed gedaan, want het maakt niet uit dat Isbell weg is, ze zijn niet klein te krijgen en de nummers op deze plaat zitten hen als gegoten.

De nieuwste plaat is geen nieuw studio album, maar een album met outtakes en restmateriaal, oudere opnames, die ze in de periode 2003-2008 voor New West Records hebben uitgebracht. Meestal gaat het bij dit soort albums mis behalve dan als je Springsteen of Young heet, maar hier mengt de band op indrukwekkende wijze Southern rock met alt-country en hardrock en voegt het daar ook nog iets van zichzelf aan toe.

De Drive-By Truckers zijn alshetware de cultuurdragers van het diepe Amerikaanse Zuiden in de rock 'n' roll. Sinds "Decoration Day" bestaat de band uit drie gitaristen/songschrijvers/zangers, waardoor de twaalf tracks op dit album wederom zeer gevarieerd zijn, al vinden we hier covers als "Rebels" van Tom Petty, "Like A Rolling Stone" van Bob Dylan, "Play It All Night Long" van Warren Zevon en Tom T. Hall's "Mama Bake A Pie (Daddy Kill A Chicken)" terug, songs die Drive-By Truckers op inspirerende wijze en met veel verve vertolken. Maar ook Patterson Hood, zoon van bassist David Hood uit de befaamde Muscle Shoals band en leider van de Truckers, schrijft zulke hartverscheurende verhalen die worden afgelost door rocksongs waarin Mike Cooley grossiert.

De synthese van rootsrock, countryrock en Southern rock blijft intrigeren en vermaken in de strijdvaardige rockers, zoals in de openende Patterson Hood-compositie "George Jones Talkin Cell Phone Blues". Na het stevige beukwerk in de drie eerste tracks, is er altijd tijd voor een rustpuntje, zoals in de daaropvolgende track, het adembenemende "TVA" van Jason Isbell, een nummer dat nooit officieel op cd uitkwam. Maar ook andere niet eerder uitgebrachte nummers, als "Little Pony and the Great Big Horse", "Rebels" en het schitterende "When the Well Runs Dry" werden nooit eerder op plaat gezet. Songs die blijkbaar op dat moment misschien net iets minder goed pasten op de platen waarvoor ze bedoeld waren. Samen vormen ze een mooi geheel, geen eenheid zoals de platen van de Truckers doorgaans zijn, maar wat vormen al die verloren songs een pracht album, dat lekker sloom voortkabbelt en je het diepe zuiden van de V.S. mee in trekt, met meesterlijke gitaarpartijen

Iedereen die de vorige platen van de band in de kast heeft staan, kan dan ook blind over gaan tot aanschaf van "The Fine Print: A Collection Of Oddities And Rarities 2003-2008". De Truckers behoren gewoon tot het beste dat de Amerikaanse roots en rockmuziek momenteel te bieden heeft. 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : New West Records
Distr: Sonic Rendezvous