SLAID CLEAVES - EVERYTHING YOU LOVE WILL BE TAKEN AWAY

Geweldige vent, Slaid Cleaves. Wie hem heeft zien optreden zal het al snel beamen. Charmant, ook als veertiger iets jongensachtigs. Een vriendelijke, licht melancholieke stem. Altijd met veel plezier op het podium, een plezier dat steevast een blijmoedige, hoopvolle sfeer in een zaal brengt. En dat is grappig, want de in folk gedrenkte liedjes van de singer/songwriter uit Austin hebben zelden een opgewekt thema. Begin oktober komt hij naar Nederland voor een drietal concerten, en dit om zijn nieuwste album "Everything You Love Will Be Taken Away" te promoten.

Slaid Cleaves is Amerikaan, geboren in Maine maar woonachtig in Austin, Texas. Na twaalf ambachten en dertien ongelukken koos hij voor de muziek. Speelde op straat en groeide uit tot een beetje rauwe, doorleefde maar oprechte muzikant. Hij haalt zijn inspiratie uit country, blues en folk, maakte zelf een aantal geweldige liedjes en mag tijdens een optreden graag een nummer van Hank Williams ertussendoor gooien. Hij heeft zijn draai al aardig gevonden en heeft onmiskenbaar zijn eigen stijl, waarbij de relaxte en soepele zang opvalt.

Zijn platen zijn allemaal zeer de moeite waard, en zeker zijn laatste drie cd's! Met het album "Broke Down" uit het jaar 2000 bevestigde Cleaves definitief zijn naam in kringen van Americana-liefhebbers. Op eerdere platen had Cleaves zich ontpopt als een begenadigd schrijver van liedjes die kleine, ronde verhaaltjes vertellen. Zijn schrijversschap vond zijn voorlopige hoogtepunt in "Broke Down", dat uitblonk in songs over mensen die emotioneel en fysiek gebroken zijn en dreigen te bezwijken. Maar ook de cd "Wishbones"(2004) is een absolute aanrader, en volgt zowat de stemming van zijn voorganger. Ook weer zijn de meeste songs door Cleaves zelf geschreven, enkel "Tiger Tom Dixon´s Blues" heeft hij geleend van zijn jeugdvriend en collega-muzikant Rod Picott. "Wishbones" mag dan het hoge peil van zijn voorganger net niet halen, het album biedt wel weer verschillende songs die ons nog lang zullen blijven heugen. En dat Slaid het graag op neemt voor zijn favoriete songschrijvers, met name voor diegene die niet zo snel de kans krijgen om hun liedjes aan de rest van de wereld te laten horen, deze prima verzameling geleende liedjes kregen we voorgeschoteld op zijn album "Unsung" uit 2006.

In die verraderlijk rustige, innemende muziek gaat het van album tot album doorgaans over de donkere kanten van het leven. Eigenlijk vat hij het met de titel van zijn nieuwste cd nog eens treffend samen: "Everything You Love Will Be Taken Away". Gezien de elf liedjes is daar geen woord van gelogen. - "Ik ben blij dat ik Slaid Cleaves heb gevonden, zonder hem zou mijn leven een stuk armer zijn." - Fraaie woorden zijn het die de Amerikaanse succesauteur Stephen King geschreven heeft over Slaid Cleaves. De singer-songwriter uit Austin heeft ze - geef hem eens ongelijk - tweemaal laten afdrukken op het hoesje van zijn nieuwste album. Maar voor het zover is, is het zaak om zoveel mogelijk te genieten van wat je dierbaar is. Daaronder valt de muziek van Cleaves, al jaren.

Onder de vaardige productionele leiding van Gurf Morlix levert Slaid hier een album af waarop hij zijn kunst tot in de puntjes geperfectioneerd heeft. Die perfectie zit hem in de ijzersterke combinatie van bijzonder mooie liedjes, gezongen met een prachtige stem, en een muzikale begeleiding die de liedjes kracht bijzet, zonder alles te overheersen.

Slaid schreef tien van de elf songs op dit nieuwe album, sommige tezamen met enkele van zijn favoriete tekstschrijvers als Adam Carroll, Rod Picott, Michael O’ Connor. Enkel "Run Jolee Run" is een cover van Ray Bonneville. Daarbij verlenen zeer gerenommeerde muziekanten als Gurf Morlix, Brian Jones, Rick Richards en Bill Harvey hun medewerking. Hij opent met "Cry", waarop multi instrumentalist Bill Harvey een hoofdrol vertolkt, een song geïnspireerd door de scheiding van zijn ouders. In "Hard to Believe" dat co-written is met Adam Carroll, beschrijft hij de meisjes op straat, zo beeldend, dat het bijna zo tastbaar wordt. "Beyond Love" met backing vocals van Trish Murphy behoort tot één van de uitschieters al staan er werkelijk geen slechte nummers op deze cd. Afsluiten doet hij eerst met politiek commentaar te geven in "Beautiful Thing", waarna hij definitief afsluit met "Temporary", een liedje vol grafschriften die hij vooral verzamelde op de aan zijn achtertuin grenzende oude begraafplaats.

Kortweg: "Everything You Love Will Be Taken Away": Warm, intens, gepassioneerd en met een stem vol melancholie. Misschien wel de beste Slaid Cleaves plaat sinds "Broke Down". Dit keer kun je Stephen King op zijn woord geloven

Slaid Cleaves LIVE
2 Oktober - Zwolle, NL - Winners Festival
3 Oktober - Hoorn, NL - Huis Verloren
4 Oktober - Ottersum, NL - Roepaen 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Music Road Records