THE BAND OF HEATHENS – ONE FOOT IN THE ETHER

Waar we hier in Belgenland een nopend tekort aan hebben loopt Amerika van over: live music clubs. Zonder deze ontmoetingsplaatsen voor zowel artiesten als muziekfreaks had een topband als The Band Of Heathens nooit het levenslicht gezien. De drie voornaamste songwriters, Colin Brooks, Ed Jurdi en Gordy Quist, van dit Texaans collectief, trad zo ieder afzonderlijk op in dezelfde club, totdat ze de oren spitsten, elkaars nummers begonnen op te vullen en het geheel uitmondde in geïmproviseerde muzieksessies die elke woensdagavond Austin op zijn kop zetten.

The Band Of Heathens is dus een live band bij uitstek, zelfs in die mate dat hun nieuw album “One Foot In The Ether” eerder toevallig ontsproot uit een verzameling studio-opnamen die de band deed tussen al het live geweld in. Vooraleer ze er zichzelf van bewust waren, stonden er zestien nummers ongeduldig te trappelen om op plaat gezet te worden. De opnames op de nieuwe plaat klinken als uit een live take in de studio. The Band Of Heathens is aan zijn tweede studioalbum toe, en hun bedoelingen zijn duidelijk en zelfverzekerd in de titel van de cd gebundeld: ze gaan voor de wijde ether.

Als je al één ding kan zeggen over dit album is dat de songs simpelweg tijdloos zijn . Wat wil je anders als het klikt tussen drie multi-instrumentalisten die bovendien nog gedegen songwriters zijn en zichzelf aangevuld zien door Trevor Nealon op piano en een ritmesectie met als bassist Seth Whitney en drummer John Chipman. De akoestische gitaren hebben meer plaatsgemaakt voor rockende gitaren en Hammond orgels in deze stevige plaat.

Een krachtige Neil Young rif opent “L.A. County Blues” dat hierna een bevlogen richting The Band kiest op full power, met prachtige harmonieën en rockende gitaren als ruggensteun, dit alles onder leiding van een op eenzame hoogte soulvol zingende Ed Jurdi. Verrassend fris, swingend en zeer soulvol klinkt de lekkere meezinger “Say”, een nummer met Motown allures en de warmte die je ook in de stem van Van The Man vindt.

Soul, blues en gospel gaan hand in hand en de Hammond zingt zijn roots uit in het bekerende “Shine A Light”, doorprikt met een snedige slidegitaar. Van gospel gaan we naar de donkere swamps van Louisiana met ware voodoo percussie, een raspende en krakende stem en spookie gitaarklanken in een voorruitkruipende processie als een dance macabre in “Golden Calf”, waar de band onze egoïstische, alles verslindende, hebberige maatschappij aan het kruis nagelt. Het prachtige ambiance nummer “You’re Gonna Miss Me” zal met zijn funky gospeltune onweerstaanbaar blijken voor menige stijlvolle danser, en krijgt met slidegitaar en pianosolo’s een waar New Orleans live sfeertje mee. “Somebody Tell The Truth” trekt en sleurt in een soulvolle mix tussen funky soul en southern rock, die geen enkele seconde van zijn zes minuten verveelt en schitterend uitmondt als een spetterende jamsessie.

De enige cover van de plaat, “Look At Miss Ohio”, een prachtsong van Gillian Welch in duo met David Rawlings, herwerkt de band tot een zeer emotioneel gezongen countryblues ballade, met een hartverscheurend slide- en gitaarsolomoment en een energiek sluitende samenzang. Tot het einde blijft deze plaat boeien en met de dromerige country afsluiter “Hey Rider”, bewijzen ze ook zeer subtiel te werk kunnen gaan, enkel steunend op hun prachtige samenzang en een uitgelezen, minimale instrumentatie van piano, banjo en pedaalsteel, doorweven van een bijna Afrikaans aandoende percussie.

Met “One Foot In The Ether” haal je een prachtplaat in huis, vol variatie in een mix van stijlen die je allen bekend in de oren klinken, maar toch in een unieke sound worden gegoten die klinkt als The Band Of Heathens. Twijfel geen moment en haal dit prachtalbum in huis en meer nog, kom dit vijftal uit Austin beleven op hun Europese tournee waarvan ook ons land en onze Noorderburen mogen genieten. Dit wordt gegarandeerd een unieke belevenis.

Blowfish

Live Dates:
Vrijdag 02/10 Arenbergschouwburg , Antwerpen
Zaterdag 03/10 Take Root Festival, Groningen (NL)
Zondag 04/10 Perron 55, Venlo (NL)
Maandag 05/10 Paradiso, Amsterdam (NL)

 

  

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : BOH Records / Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous