BULLFROG BROWN WITH STEVE LURY - BULLFROG BROWN WITH STEVE LURY

Bullfrog Brown bestaat uit Alar Kriisa zang en harmonica, Andres Roots, gitaar en Peeter Piik bas. Als je de namen bekijkt, met de dubbele i's erin, merk je al dadelijk, dit zijn geen Britten of Amerikanen. Inderdaad, de jongens komen uit Estoniƫ, uit het plaatsje Tartu, om precies te zijn. Oorspronkelijk een trio gegroeid uit de resten van een bluesrock gezelschap met de naam Green Bullfrog, werd het een duo in 2008 dat af en toe hulp kreeg van de Britse harpspeler Steve Lury. Toen werd ook deze cd opgenomen, alhoewel ze pas enkele maanden geleden uitgebracht werd. Peter Piik van Green Bullfrog is ondertussen terug, zodat Bullfrog Brown terug een trio geworden is. Geen bluesrock zoals bij de groene kikker, de bruine doet het meer akoestisch, Delta stijl.

De aparte Tom Waits meets Jim Morrison vocals van Alar Kriisa geven het trio al dadelijk en eigen gezicht en Andres Roots (what's in a name) is een uitstekende gitarist die het Delta geluid perfect weet te brengen. Ze mochten zelfs Honeyboy Edwards begeleiden en voelen zich daar even goed thuis als samen met de Zweedse bluesband Deltahead. De duo-CD die ze samen met deze band uitbrachten onder de naam "Mother River Delta" werd zelfs door het Canadese Blues Underground Network als beste Europese bluesrelease van 2008 gekozen. Met uitspraken als "More real than the real thing" en "The new sound of the Old Blues" in enkele vakbladen kunnen wij ons volledig aansluiten en we raden vooral de liefhebbers van akoestische Delta blues eens te luisteren naar deze Bullfrog Brown. Het mooie bluesharpgeluid van Steve Lury en zoals gezegd, de werkelijk prima gitarist Andres Roots maken van deze live- cd, opgenomen in een of andere kleine club zo te horen, een rustig uurtje genieten .

Hoogtepunten zijn het ruigere "Narva Road Breakdown" en de afsluiter "24.00 Blues" met een heerlijke portie slide van Andres Roots, maar alle tien zijn de songs van een gehalte dat je op bluesgebied zeker niet uit een land als Estoniƫ zou verwachten. We kijken al uit naar hun opvolger "Moon & Central" die naar het schijnt elk moment kan verschijnen.

(RON) 

Artiest info
Myspace  
CD Baby  

Label: Kwaq records