MATT RAY - OLD CROW

Tien muzikanten zitten er in het instrumentale nest van songwriter Matt Ray, die ondanks het gemis van veren onder zijn hoed een schitterend bont werkstuk heeft uitgebroed. Met gitaar en 4-string banjo vertolkt hij in twaalf zelfgeschreven songs zijn mens- en wereldbeeld. Opgegroeid bij zijn musicerende ouders in de vlaktes van Westelijk Minnesota was hij voorbestemd om zelf zijn stem te laten horen. En wat voor een stem! Korrelig of schor als een old time countryman heft hij zijn tijdloze ‘Old Crow’ aan, begeleid door harmonica en viool. Op het daaropvolgend ‘Rain’ hoor je ook de lapsteel gitaar van Grammy Award winnaar John Ely en medeproducer Rich Mattson. Deze multi-instrumentalist speelt piano, bas en elektrische gitaar.

Maar daarnaast verrijken ook mandoline, jug, dobro en nog enkele instrumenten dit rootsy album dat bevolkt is met weirdo’s en gepasseerde helden. Dansbare nummers als ‘Grandpa Pete’ en het funky ‘Don’t It Make You Wanna Dance?’ nodigen je uit om als het ware de klapdeuren van het saloon open te gooien om er het stof weg te spoelen en ter plekke je lenigheid te showen. Buiten op een straathoek staat dan een eenzaat ‘The Rangers Lament’ te zingen met een banjospeler zittend op een kist. De songs van Matt Ray zetten nu eenmaal aan tot fantaseren omwille van het inventief en wisselend gebruik van beeldtaal en melodie. Rustiger nummers als ‘Too Much I Wanna Know’ en ‘Let Me Fall Into You’ meanderen door een meer nostalgische gemoedsbedding. En in zowel ‘My Sweet Lady’ met doffe pianoklanken als in het Dylaneske ‘Them Heroes’ toont Matt Ray zich een gevoelig poëet.

Er gaat een opmerkelijk positivisme uit van Matt’s album, dat opdelft uit oude bronnen en folkblues en country met jugband en hillbilly vermengt. Alsof Leadbelly en Jesse Fuller samenzweren met de Memphis Jug Band en Steve Goodman. Als laatste verborgen track hoor je nog een worksong met handgeklap ter aanmoediging. Een mooie uitgeleide als een stoffige dreef waar de vogels er het zwijgen toe doen, verrast door de stoet instrumentalisten die er voorbij trekken en het soort geluid voortbrengen dat zowel bekend als nieuw aandoet.

Marcie
 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby