TOLER I TOWNSEND BAND - TOLER I TOWNSEND BAND

Zij die wat thuis zijn in het Southern rock genre zullen ongetwijfeld 'Dangerous' Dan Toler kennen en eveneens Johnny Townsend, beiden maakte namelijk deel uit van de Greg Allman Band als respectievelijk gitarist en zanger. Toen Greg plots besliste de Allman Brothers terug te vervoegen, was de beslissing vlug genomen, ze zouden hun eigen vleugels uitslaan. Als vlug bleek dat ze zich bij het songschrijven thuisvoelden als een vis in het water. De Southern rock stijl bleek het genre te zijn waarin zij zich het best thuisvoelden, vanaf de eerste tour werd het een groot succes. Tussen de tours van de Toler Townsend Band door bleef Danny ook nog optreden als tweede gitarist bij zijn vriend Dickey Betts in diens groep "Great Southern", en ondertussen werkte hij aan zijn solo cd "Year Of Tears". John ging ook nog zijn eigen weg in Zuid Californië, hetgeen ook resulteerde in zijn eigen solo cd "The Road Leads Home".

In 2005 voegden zich nog enkele "Southern rockers" bij hun en kwam de groep "Renegades Of Southern Rock" tot stand, een live band, die covers speelde van de bands waar ze uit afkomstig waren, kortom de hoogtepunten van de zuiderse rock. Plannen werden gemaakt om ook eigen nieuw werk uit te brengen onder de naam "Renegades", maar zover is het nooit gekomen. Toch hadden beiden nog de droom om samen eigen songs op plaat te zetten, en de laatste jaren werd dat verlangen steeds sterker. Vandaag zijn we dan zover, de Toler Townsend Band heeft zijn eigen cd, uitgebracht bij het prestigieuze label, Blues Boulevard / Music Avenue, en bevat elf songs in de traditie van de Southern bands als Allman Brothers, Wet Willie, Great Southern en Lynyrd Skynyrd.

De band bestaat naast de 2 oprichters uit Avon Lucas op bas en John Mc Knight op drums (hij speelde bij Delta Moon - één van onze favoriete bands - en hij is wegens zijn power bekend onder de naam "Thunder Foot"). Als laatste is er Matt Zeiner, op Hammond B3, die onder meer bij Matt Guitar Murphy en Dickey Betts zijn strepen verdiende. Het zal duidelijk wezen, these guys rock! De krachtige stem van Johnny Townsend, een kruising tussen Greg Allman en Ronnie Van Zandt, de vinnige messcherpe solo's van Dangerous Dan, de powervolle percussie van Thunder Foot, dus kracht op alle fronten.

Van bij de openingssong "Loneliness" zit het goed, een mid tempo rocker in de zuiderse traditie, maar als "Sorry's Not Enough" volgt, een langzame ballad waar Gregg Allman een patent lijkt op te hebben, zijn we pas 100% in het zuiden. Johnny's stem heeft datzelfde timbre van Greg, en meteen is de toon gezet, extra sfeer wanneer Dan het onderste uit zijn gitaar haalt, kortom genieten. "Full Time Fool" is funky, met weer die Allman sound. De songs op dit album vervelen geen enkel moment, song voor song weet ze te boeien, de "Southern" sfeer zit er in gebakken van begin tot einde.

(RON)

 

 

  

Artiest info
Website  
Myspace  

video
Label: Music Avenue