TOMMY CASTRO - HARD BELIEVER

Bluesgitarist/zanger Tommy Castro is al twintig jaar solo actief, goed voor 13 cd’s en 2 dvd’s, en heeft met "Hard Believer" een mooi visitekaartje afgeleverd aan de hedendaagse wereld van elektrische blues, met dit debuut voor Alligator Records.

Tommy Castro groeide op in San José Californië. Hij begon gitaar te spelen en onder zijn vroegste helden waren Eric Clapton, Elvin Bishop en Carlos Santana. Hij ging luisteren naar de helden van zijn helden, B.B. en Freddie King, Buddy Guy en andere bluesartiesten. Hij toerde twee jaar met The Dynatones en begon in 1991 onder eigen naam op te treden. Het zou nog tot 1996 duren voor hij zijn solodebuutalbum "Exception to the Rule" zou maken, waarmee hij meteen de aandacht van de internationale blues pers mee trok. En ze zijn lovend over hem, iemand als Carlos Santana noemt hem 'the future of the blues'. Castro heeft zich binnen de blues-rock-scène een zeer sterke positie verworven en zijn platen zijn aanraders.

In 2001 verscheen "The Essential Tommy Castro", toen nog bij Blind Pig records. Hetzelfde jaar verscheen bij 33rd Street Records het album "Guilty of Love" en twee jaar later vond hij onderdak bij Heart and Soul Records, waar het album "Gratitude" verscheen, een album waarin hij een eerbetoon bracht aan zijn leermeesters: de oude blues- en soulmaten. Op deze plaat speelde hij zeer keurige uitvoeringen van B.B. King, Muddy Waters, Howlin' Wolf e.a. In 2005 verscheen "Soul Shaker" en in 2007 was het de beurt aan die prachtige cd "Painkiller", met producer John Porter (B.B. King, Elvis Costello, Buddy Guy, Keb Mo, The Smiths, Otis Rush, Billy Bragg, Roxy Music). Deze cd waarop tevens ook Coco Montoya, Teresa James en Angela Strehli mee doen en het album "Soul Shaker" verschenen in zijn welvertrouwde Blind Pig stal.

Voor zijn nieuwste album "Hard Believer" verkoos hij wederom John Porter als producer, is opgenomen in zijn thuishaven, San Rafael, Californië, maar is wel Castro's eerste release voor het Alligator label van Bruce Iglauer waarbij Castro bewijst waarom hij in de ganse blueswereld naam en faam heeft gemaakt.

Zijn samen met anderen geschreven nummers mengen blues en energieke rock, terwijl zijn zang bovendien fantastisch soulvol klinkt. Zijn stem kan rauw en dan weer gevoelig zijn en is beïnvloed door soulzangers als Otis Redding, Ray Charles en Wilson Pickett. Van deze laatste brengt hij o.a. een even rauwe versie van "Ninety-Nine and One Half".

Samen met zijn band maken ze ouderwets dampende bluesrock, die veel doet denken aan Otis Redding zoals de titeltrack, die klinkt zoals deze soullegende zong in de jaren '60. Maar de rechtgeaarde bluesliefhebber komt sowieso goed aan zijn trekken in het funky "Gotta Serve Somobody", een cover van Dylan die hij op een broeierige wijze heeft omgebouwd. Andere covers zijn o.a. Allen Toussaint's "Victims of the Darkness", "My Babe" van de Righteous Brothers en "It Is What It Is" van wijlen Stephen Bruton krijgt in zijn versie ook een stevige behandeling, en is daarbij een mooi tribuut aan deze betreurde artiest die voor velen een grote inspiratie was.

Van de zes originals maken "Definition of Insanity", "Monkey's Paradise" en "Trimmin' Fat" het meeste indruk, songs waarin Castro bewijst dat hij een allround blues- en soulmuzikant is. Castro en zijn band spelen gewoon een mengeling van blues, soul en rock met soms een funky sausje er over. Castro is vooral soul! "Hard Believer" is zijn meest volwassen cd, een cd waar de soul en het spelplezier van afdruipt. Dat zijn Memphis soul zeer hoopvol klinkt in "Hard Believer" is best hoorbaar wanneer hij zingt "Lost my faith in miracles, but here I go believing again", werkelijk de perfecte songwriting die momenteel in deze wereld past. Voor zowel de blues-, de soul- als de rootsliefhebber een aanrader en dus alle reden om dit album aan te schaffen.

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Alligator Records
Distr.: Munich Records