HELM, HUDSON & MCCOY - ANGELS SERENADE

Tommy McCoy is een gitarist uit Florida die zich de persoonlijke vriend van Stevie Ray Vaughan mag noemen. Hij begon met zijn eerste band "The Screaming Bluejays" in Orlando, maar vormde wat later "The Telephone Kings" een groep bestaande uit Tommy en 3 ex - Allman Brothers band leden. Hun album droeg de titel "More Than You’ 'll Ever know" een cover van de bekende Al Kooper song op het debuut van Blood Sweat and Tears. In 1980 ontmoette Tommy dan Stevie Ray Vaughan en Double Trouble, en nam een cd op "Love And Money" met Tommy Shannon en Chris Layton na Stevie Ray's dood. Ook die volgende cd's bevatten enkele grote namen onder de begeleiders, zoals Lucky Peterson voor de cd "Lay My Demons Down" en twee leden van The Band, Levon Helm & Garth Hudson voor de opnames van "Angels Serenade"

Zoals alle groten van de popmuziek nu onvoorwaardelijke fans zijn van Springsteen, zo waren ze dat in de jaren 70 van The Band. Live was de groep onoverwinnelijk, dat white folks wel degelijk de blues/soul konden zingen, werd noot voor noot bewezen op hun cd's. Ze hadden alles: een all-round talent dat de beste songs koppelde aan de schitterende gitaristen en de steeds op de juiste momenten door de juiste mensen geleverde franjes. Ik ben altijd gek geweest op de ritmiek van die mannen. Het dansende, precies weten waar de accenten moeten liggen. Dát is muziek maken. Geen hersenloos voort knotsen. Dynamiek aanbrengen, spanning in elke noot leggen. The Band, de archetypische Americanaformatie kon dat.

The Band bestond uit de Canadezen Robbie Robertson, Richard Manuel, Garth Hudson, Rick Danko en de uit Arkansas afkomstige Levon Helm. Naast hun 'vaste' instrument bespeelden zij allemaal veel andere instrumenten, zodat zij vaak van plaats wisselden. Vooral de klassiek opgeleide Hudson was een buitengewoon veelzijdig musicus. Zijn wonderlijke orgelklanken gaven de muziek een speciale klankkleur die door velen is nagebootst, maar door weinigen geëvenaard. Manuel, Danko en Helm, elk met een zeer markant stemgeluid, deelden de vocale partijen en Robertson, die zelden zong, was de voornaamste componist en tekstschrijver. Levon Helm was de drummer en zuidelijke ziel van The Band. En is de stem van "The Night They Drove Old Dixie down" en "Up on Cripple Creek", songs die diepe invloed hadden op alle rootsbands nadien.

Zes jaar geleden hielden Helm, Hudson en McCoy een aantal sessies boven de doopvont: concerten in Helm's eigen houten huis, temidden van de Catskill Mountains in Woodstock, New York, waar levende legende Helm zijn indrukwekkende barn heeft gebouwd. The Ramble is 's mans thuis, maar herbergt ook een opnamestudio, The Barn, waarin The Black Crowes bijvoorbeeld hun jongste cd hebben ingeblikt. Bovenal doet het indrukwekkende houten bouwsel echter dienst als de plek waar Helm en zijn band – nu heel vaak bijgestaan door gasten met een gulden renommee, zoals Norah Jones, Emmylou Harris, Allen Toussaint, Elvis Costello, Rickie Lee Jones, Steve Earle en Dr. John - elke zaterdagavond voor een beperkt publiek van 250 man hun favoriete cajun, bluegrass-, blues-, country- en ragtimesongs spelen.

Het Howlin Hill Project was dus zes jaar geleden ontstaan wanneer Tommy McCoy zijn ideeën deelde met zijn broer, songwriter Gary McCoy, die zijn vrienden, zanger Doug Thomas, pianist George Tricomi, bassisten Mark McCoy en Peter Bennett, en gitarist Jimmy Bennett onmiddellijk warm kreeg om hun gedurende enkele dagen te vergezellen bij deze sessies. Het resultaat is dan ook te horen op twee cd's: "The Howlin' Hill Project" met uitsluitend songs van Doug Thomas en Gary McCoy en het album "Angels Serenade", met hier voornamelijk het werk van Tommy McCoy.

In het goed geoliede samenspel van de groep valt vooral de expressieve stemmen van het duo McCoy/Thomas op die elkaar afwisselen in twaalf songs waarvan er negen samen geschreven zijn naast drie covers van o.a. Ray Charles, Lowell George en Gram Parsons & Chris Etheridge. Ook van de partij was Helms dochter Amy, nu al een gekende countryzangeres met een eigen carrière. Ook de carrière van haar vader is weer in de lift, getuige zijn twee laatst verschenen releases. Reden temeer om dit bijna onbekend juweeltje naar boven te halen en terug in de schijnwerper te plaatsen. Door Blues Boulevard natuurlijk want daar blijven ze toch meester in.

Luister zeker eens naar Ray Charles klassieker "Hey Now" met een prachtige sax solo van Hudson, "Sentenced to Love", "Talkin' to Myself", "Blue Water runs Deep" en het afsluitende "I'm your Toy (Hot Burrito #1)" een nummer van Gram Parsons, en geniet gewoon van deze tijdloze songs in een productie van Tommy McCoy.

 

Artiest info
   
   
Label: Music Avenue