DUKE ROBILLARD - STOMP! THE BLUES TONIGHT

Duke Robillard is een artiest die altijd bijzonder productief is geweest, en dat blijft hij doen. Met zijn nieuwste productie gaat hij terug naar het geluid waardoor het bij hem in feite begonnen is, het geluid van de big band, de swing van Roomful of Blues. Hij grijpt inderdaad terug naar de pure swing en heeft ook op deze eigen cd blazers toegevoegd zodat het lijkt of we terug luisteren naar die eerste twee Roomful of Blues cd's toen hij er nog bij was. Het feit dat een aantal Roomful muzikanten meespelen, waaronder de enige die alle line-ups overleefde, Rich Lataille, maakt dat we hier een zeer authentieke Roomful of Blues sound terugvinden. Helemaal niet erg, want we hebben altijd van hun platen genoten, vooral die uit hun beginperiode. Vroege Rhythm & Blues uit de jaren 40 en 50 dus, gebracht met dat echte geluid van vroeger, zoals enkel The Duke zelf dat kan.

Traditionals als "Frankie & Johnny", of bekende covers als "Million Dollar Secret" van Helen Humes passeren hier op overtuigende wijze de revue. Sunny Crownover zorgt op sommige nummers met haar heerlijke stem voor de female touch, maar de meeste songs worden natuurlijk door Duke zelf gezongen, want hij heeft de ideale stem voor dit soort nummers. Net als T-Bone Walker en Nat King Cole brengt Duke Robillard dat omfloerste geluid dat een zwoele jazzy nachtclubsfeertje oproept waarin deze songs het best tot zijn recht komen, vooral de langzamere. Hij brengt zelfs een ode aan die net vernoemde T-Bone Walker met het zelfgeschreven "Jumpin The Bone" een jump instrumental met T Bone Walker signatuur. Pricilla Bowman's "Hand's Off", hier gezongen door Sunny Crownover is nog zo een voorbeeld van die authentieke sound zoals Duke die weet te recreëren op deze cd. De knappe pianopartijen van Bruce Bears doorheen de ganse productie komen extra uit de verf op "Money Is Gettin' Cheaper", een crisissong uit eind jaren dertig die zeventig jaar later dankzij onze gulzige bankdirecteurs van nu een tweed leven kan leiden. Ike Turner's "Tore Up", dikwijls gecoverd, maar zelden zo echt gebracht als hier.

Duke Robillard blijft een meester voor dit soort werk. Al zitten zijn huidige releases altijd wat in dit soort sfeer, toch is dit dé plaat waar Duke Robillard's muziek het meest tot zijn recht komt.

(RON)
 

Artiest info
Website  
Myspace  

video

Label: Dixiefrog
Distr: Parsifal (B) - Bertus NL)