DAYNA KURTZ - AMERICAN STANDARD

Dayna Kurtz verraste ons reeds met een aantal cd's. Half muziekminnend Nederland knuffelde haar dood ten tijde van "Postcards From Downtown", haar debuut uit 2003. Als eerbetoon verscheen een paar maanden na dit debuut een dvd van een concert in Paradiso, met de titel "Postcards from Amsterdam". Ook haar tweede plaat "Beautiful Yesterday" (2004), een album vol covers, werd door de critici goed ontvangen. Maar ook in ons Belgenland, sinds haar optreden in de Handelsbeurs te Gent in 2005, als voorprogramma van Buddy Miller geniet Kurtz hier ook in den lande een behoorlijke bekendheid. En dat de uit Brooklyn, New York, afkomstige Kurtz nog meer van de weidse leegte van het Amerikaanse platteland houdt horen we op "Another Black Feather" (2006), waarvoor ze haar inspiratie ging zoeken tijdens een verblijf van een maand in de woestijn zonder telefoon of andere communicatie middelen. En de eenzaamheid van die plek klinkt door in de prachtige liedjes, prachtliedjes vol met roots-invloeden, meestal wat intense melancholieke songs die het vermogen hebben om diep onder de huid te kruipen

Dayna Kurtz voor sommigen niet Americana genoeg, maar toch absoluut rootsy, maar dan weer wel met Vaudeville-elementen, borduurt met haar nieuwe album "American Standard" voort op de voorgangers, al klinkt ze soms rauwer dan op deze voorgangers en is het gitaarspel veel scherper. Op sommige momenten heeft ze zelfs iets weg van Nina Simone. Jazz, folk, country, rock en blues vormen wederom de ingrediënten voor de prachtige nummers die ook van deze nieuwe plaat een aanrader maken. Zelf vindt ze het fijn dat mensen haar niet in een bepaalde muzikale hoek kunnen duwen: "I'm not of the jazz, blues, folk, R&B, rock or pop worlds enough to belong to any one of them, but all of those things are in there."

Haar wapens: een passievolle krachtige stem - een diepe alt met groot bereik - een broeierig sfeertje en knap snarenspel waarin zij de ongepolijstheid beheerst tot in de perfectie. Het resultaat is een album vol hartverscheurende, intense en soms beklemmende prachtsongs Bij Dayna is het nooit saai, er is altijd wat te beleven. De teksten van Kurtz laten niet veel aan de verbeelding over. In duidelijke taal schetst zij
het muzikale country- en rootslandschap van het Amerikaanse lied.

Muzikale duizendpoot Kurtz heeft met de voorgangers een enorme fanbase opgebouwd met haar poëtische songs en onvergetelijke rijke en 'smoky' stem. Op dit nieuwe album is er dus wat minder plaats voor intense melancholieke songs, maar zijn het meer rocksongs zoals het swingende "Good In 62’", een rockabilly met stevig gitaarspel, het sterk vocale "Billboards For Jesus" met mooi lapsteel gitaarspel van Kurtz of het twangende "Lou Lou Knows", een cover van Slim Willet.

Het korte maar o zo mooie akoestische "Invocation" met aanvullende vocals van Karli Maloney, en waarmee ze de plaat opent en het meer politiek geladen "Election Days", een opzwepende song met grote blaaspartijen van de New Orleans Nightcrawlers leveren meteen het bewijs dat Kurtz een groot talent is. Naast eigen werk, songs die ze zoals steeds zingt met haar zo krachtige stem vol passie, is er ook plaats voor een aantal andere covers waaronder het zes minuten durende "Here Comes A Regular" van Paul Westerberg volledig opgebouwd rond Kurtz lapsteelspel en “human” hammond van Keren Ann en het magische "Don’t Go Down" van Elliott Smith.

Dayna Kurtz doet precies datgene waar zij goed in is en vooral niet datgene wat een of andere platenmaatschappij van haar verlangt te doen. Haar stijl is uniek, haar muziek is moeilijk te categoriseren, laat gewoon de betovering maar over je heen komen. Je bent telkens verbaasd van de muzikale verscheidenheid van Kurtz en van de manier waarop ze verschillende muziekgenres combineert. Haar vorige albums waren topsellers in de lage landen. "American Standard" is omwille van Kurtz ijzersterke composities en haar karakteristieke stemgeluid, een waardig opvolger van "Another Black Feather" en ongetwijfeld één van de betere releases van deze maand.

Dayna Kurtz is begin volgende maand in Nederland:

02/10 Paradiso, Amsterdam
03/10 Take Root Festival, Groningen


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label & Distr.:
Munich Records