ZORA YOUNG - SUNNYLAND

Wanneer twee exponenten van de Chicagoblues zich verenigen in een studiosessie voor een nieuw album, opgedragen aan blueslegende Sunnyland Slim, geeft dit gegarandeerd muzikaal vuurwerk. Deze bluesman pianist, geboren als Albert Luandrew op 5 september 1907 en overleden op 17 maart 1995, speelde met zowat alle bluesiconen uit het midden van vorige eeuw, van Muddy Waters tot J.B. Lenoir, Sleepy John Estes en Willie Dixon om er slechts enkelen te noemen in een lange reeks.

Zora Young, ook bekend als één van ‘The Girls’ naast Big Time Sarah en Bonnie Lee, geeft zich volledig in dit eerbetoon aan Sunnyland, begeleid door Hubert Sumlin, ooit nog vaste gitarist bij Howlin’ Wolf en eveneens een muziekmaat van Sunnyland Slim.

Van bij het openingsnummer ‘Bad Track Record’ zingt temperamentvolle Zora Young haar passie uit, één van de zes eigen nummers. Van Sunnyland vertolkt zij er twee die de uitersten van Sunnyland illustreren, het uitbundige ‘Goin’ Back To Memphis’ enerzijds en de gevoelvolle slowblues ‘Johnson Machine Gun’ anderzijds met de magistrale sax van Sam Burckhardt, één van de koperblazers. Ook haar eigen opzwepende ‘Til The Fat Lady Sings’ spreekt aan door die funny groove met opwindende trompet en trombone. In ‘Football Widow’ blijkt de bluesdiva niet verstoken van ironie, typisch voor haar vrouwelijke weerbaarheid.

Haar acht begeleiders zijn zowat te besten die er te vinden zijn met gitarist Hubert Sumlin in een zevental tracks en verder nog Barrelhouse Chuck als virtuoos pianist. Daartussen tref je nog gitarist Steve Freund en bassist Bob Stroger, die ook bij Sunnyland speelden en een driekoppige blazerssectie. Tenor saxofonist Sam Burckhardt, tevens producer, zat eveneens in de Sunnyland Slim Blues Band. En drummer Kenny Smith, zoon van Willie ‘Big Eye’ vervolledigt de crew. Met dit rijtje klasbakken muzikanten kan er niets mis gaan, integendeel. Het tribuut groeide uit tot een synergetisch huldebetoon. Van de drie instrumentale nummers bekoort de ,jump/blues ‘Sunnyland’ nog het meest omwille van het ritme en de opzwepende bas en sax. Maar ook het jazzy ‘Blues For Hubert’ pakt je in. Op ‘You Said You Were Leaving’ zingt Hubert Sumlin zelf op een warm aandoenlijke wijze.

Zowel Zora Young als Hubert Sumlin komen oorspronkelijk uit Mississippi, maar sloten aan bij de Chicago bluesscène waar hun sterren meer en meer gingen schitteren. Nu zovele jaren hebben zij nog geen gram van hun enthousiasme en schittering ingeboet. En wanneer Barrelhouse Chuck met zijn lenige vingers over de toetsen danst dan kan je alleen maar Zora Young’s overtuiging beamen ‘Blues is Life’, zo ook dit van liefde vibrerend hommagealbum.

Marcie
 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Airway Records