ZACHARY RICHARD – LAST KISS

Zachary Richard is een geëngageerde milieuactivist en cultureel actief dichter en singer-songwriter uit New Orleans in de Amerikaanse zuiderse staat Louisiana. We kennen zijn werk al meer dan tien jaar en hebben nooit echt begrepen waarom de man niet wereldwijd kon doorbreken met zijn schitterende muziek.

Toen hij amper 21 jaar werd kreeg hij zijn eerste platencontract en mocht hij zijn songs wereldkundig maken. De invloeden van de lokale muziekscène waar cajun en zydeco furore maken zijn in zowat elke song van Zachary Richard terug te horen en inspireerden hem tot het creëren van een geheel eigen sound.

Eind jaren ’70 woonde hij een vijftal jaren in het Canadese Montreal waar hij zeven Franstalige platen uitbracht waarvan er twee een ‘gouden plaat’-status konden bereiken. Terug in Louisiana switchte hij weer naar het Engels voor zijn platen maar in 1994 ging hij opnieuw naar Canada en verkoos hij om opnieuw in het Frans te zingen. Zijn succesvolste album “Cap Enragé” stamt uit die periode en haalde dubbel platina.

Zijn nieuwste cd “Last Kiss” is de eerste Engelstalige plaat sinds 15 jaar en werd in studio’s over de hele wereld opgenomen, gaande van Montreal over Parijs en Brussel tot Los Angeles en New Orleans. Het vakmanschap druipt dan ook in bakken af van de 12 nummers op dit schitterende album. Niet zo conventionele instrumenten als mandoline en een cajun accordeon kleuren de liedjes in hun typische zuiderse stijl en de prachtige stem met Frans accent van Zachary Richard doet daarbij probleemloos zijn werk. Wij menen in enkele songs ook invloeden van Clifton Chenier en Daniel Lanois terug te horen maar we weten niet zeker of zij daar eerder mee waren dan Zachary Richard of dat hij beide artiesten beïnvloed heeft.

Veruit de opvallendste track uit dit album is “Acadian Driftwood”, een duet met wereldster Céline Dion en een schitterende cover van de klassieker van de legendarische formatie ‘The Band’. Maar even indrukwekkend zijn de songs die Zachary Richard zelf schreef. Zo worden wij helemaal stil van “Fire In The Night” of van “The Levee Broke” waarin een heus gospelkoor op innemende wijze komt meezingen en dat de verwoestende orkaan Katrina als inspiratiebron had. De verboden liefde is het onderwerp van de titeltrack “Last Kiss” en de romantiek in “Just Ain’t Enough”, “Give My Heart” en het prachtige “Come To Me” is aangrijpend en sfeervol.

Zachary Richard is overduidelijk een muzikale vakman die zeer geëngageerd door het leven gaat en dit naast zijn sociale activiteiten ook via zijn liedjes aan de wereld wil overmaken. “Last Kiss” is dan ook aanbevolen werk met grote stip.

(valsam)
“Last Kiss” is strongly recommended work from a native southern American artist who switches between French and English language for his cajun & zydeco influenced songs but who can sing everything in both languages in a fantastic and emotional way
– www.rootstime.be 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label :Artist Garage
Info : Hemifran