KEITH MILES – BEYOND THE HEADLIGHTS

Toen we in 2006 kennis maakten met Keith Miles via zijn album “What It Was They Became” hadden we al een vermoeden dat dit niet het laatste zou zijn wat we zouden horen van deze verhalenverteller uit Nashville, het ritmisch kloppende hart van de countrymuziek.

Vanzelfsprekend is die sound ook terug te vinden in zijn nieuwe cd “Beyond The Headlights” die met een hele reeks lokale topmuzikanten werd opgenomen. Producer van het album is Jack Sundrud die zelf vooral gekend is als bassist bij de legendarische countryrockgroep ‘Poco’. Het is uiteindelijk een elf songs bevattende, vlot album geworden met negen eigen liedjes die de luisteraar ontegensprekelijk een vergelijking met artiesten als John Prine of Guy Clark zal doen maken.

De eerste song “Road I’m On” is een uptempo countryliedje over het achter zich laten van het verleden. Daarna volgt een op banjo gespeelde en op bluegrass geïnspireerde song “7 Cent Cigar Blues”. Ondanks het feit dat zijn dagelijkse bezigheden vooral uit bureelwerk bestaat heeft Keith Miles toch altijd wat tijd gemaakt om eigen liedjes te componeren en verhalende songteksten te schrijven. De intens mooie ballad “The South” op deze cd is kenmerkend voor zijn geliefde songstijl.

In “Sweet Waters” toont hij ook wat van de jazzmuziek in zijn songs te willen verwerken en het vibrafoontje doorheen dit nummer werkt zeer aanstekelijk. De enige echte cover op “Beyond The Headlights” is het nummer “Them Dance Hall Girls”, een traditioneel klinkende song uit 1971 van het folkduo Fraser & DeBolt. Daarnaast is er ook nog een knappe bewerking van een oude traditional “Samson And Delilah” die wij nog kennen in de stokoude versie van ‘The Grateful Dead’.

Keith Miles is een muzikant die op zeer expressieve wijze zijn hele hart en ziel in zijn songs legt en dat wordt nogmaals duidelijk gemaakt in songs als ”I Like To Drive” en “Iowa” evenals in het afsluitende emotievolle hoogstandje “Memories Of You”. Vakmanschap zou een goede term kunnen zijn om de recensie van deze cd af te sluiten.

(valsam)
“The craftsmanship of Keith Miles as a composer of heartfelt music and lyrics is demonstrated in the eleven songs on ‘Beyond the Headlights’. His expressive way of singing brings relief to the listener and the stories told are meaningful and truthful.” – www.rootstime.be 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Info : Hemifran