COLE MITCHELL – PRIMORDIAL RECKONING

Wij kunnen hier moeilijk van een gemiste kans spreken. De nummers op zijn (vierde intussen al) album van deze voormalige frontman van de countryformatie The Saddle Sores zijn alweer van een hoog niveau. Sommigen zouden zelfs niet misstaan hebben op Buddy & Julie Miller’s “Written In Chalk”. Maar de blinde singer-songwriter Cole Mitchell worstelt wat met zijn stem. Het is veeleisend voor de luisteraar om ’s mans stem die met verbuigingen , net met dicht geknepen neusgaten, tracht noten te halen die niet te bereiken zijn een heel album te beluisteren En dat vinden wij zo jammer want, zoals gezegd, de nummers op deze “Primordial Reckoning” zijn uitstekend. Het vraagt inspanning om niet af en toe te gaan denken dat het vals klinkt maar vanaf het moment dat je erin slaagt om Cole’s stem wat weg te cijferen en meer aandacht te krijgen voor zijn songs is het genieten geblazen.

Geruggensteund door een geweldige band, met een hoofdrol voor gitarist Johny Burns, leidt Cole ons doorheen een reis met gedachten om het gemis van zijn moeder, zijn vallen en opstaan, donkere kroegen langsheen de Highway. Rootsrock valt ten dele op nummers als “Mama”, “Nobody” en “Throw Me A Line”, maar wat zijn we onder de indruk van “Reflections”, een wat donkere song , akoestisch met allerlei percussie op de achtergrond . Sla er het bijhorende tekstboekje op na want wat Cole hierin woordelijk verwerkt is meesterlijk. De frase is te lang om hier te herhalen maar dit is van het beste wat we ooit al op tekstueel gebied hebben mogen horen (al hoewel lezen in dit geval een betere uitdrukking is). De man is een dichter op muziek.

“Hell Or High Water” twijfelt wat tussen rockabilly en rock and roll en country maar beklijvend is eveneens de afsluiter “Highway 52”, hier irriteert zijn stem absoluut niet, het grommen in combinatie met de subtiele accordeonbijdrage van Henry Bruner is prachtig. Maar, zoals gezegd is er onze vrees dat luisteraars snel zullen afhaken op zijn stemgebruik en dat is jammer. Het is dus onmogelijk voor ons om deze cd als een aanrader naar voren te schuiven maar het is evenzeer een feit dat er op deze uitgave absolute pareltjes te vinden zijn. Aan u om ze te zoeken.

Bluesyluc


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Little Kiss Records