SANDI THOM - MERCHANTS & THIEVES

Ze is Schotse en naar verluid het huidige vriendinnetje van ene Joe Bonnamassa, wat meteen de "featuring" sticker verklaart op het cd doosje. In 2006 startte ze haar carrière met de hit "I Wished I Was a Punk Rocker" (with flowers in my hair), uit de cd met de prachtige titel "Smile It Confuses People". Door het succes van die independent debuut cd, men noemde haar in recensies een "folk oriented version of Joss Stone", tekende Sony haar en wat verwacht kon worden gebeurde, de opvolger "Pink And The Lily" werd een flop, omdat er bovenaan aan teveel touwtjes getrokken werd en het geheel geen eigen gezicht had.

Toen ze onlangs als backing zangeres van Bonnamassa's band lange tijd met hem toerde ging de bal aan het rollen (!) en werd haar eigen muziek natuurlijk ook hierdoor beïnvloed, de song "This Old World" een duet met Joe, is meteen een van de meest bluesy songs op deze "Merchants And Thieves", samen met "Gold Dust".

De overige songs hebben meer een country en folk basis, maar Sandi is duidelijk een blueszangeres in de eerste plaats, want ook in die songs sijpelt de blues duidelijk door. Dit is duidelijk hoorbaar in "The Sadness", in de eerste plaats een country song, maar zoals de titel al aangeeft, voorzien van een behoorlijke portie bluesgevoel. Net hetzelfde bij "Belly Of The Blues", een folky sfeertje, maar diep van binnen pure blues, zoals de titel ook weer duidelijk aangeeft. Luister ook even naar het a-cappella folknummer "Ghost Town", mooi door zijn eenvoud.

Sandi Thom lijkt dus na twee min of meer mislukte projecten eindelijk haar ding gevonden te hebben: een bluesrelease zonder de gebruikelijke clichés, die wat tijd nodig heeft om tot je door te dringen (vandaar ook dat deze release een heel tijdje naast mijn cd-speler doorbracht vooraleer deze bespreking er kwam). Maar Sandi Thom heeft mij ondertussen meer dan kunnen overtuigen met "Merchants And Thieves". Kijk even naar de bijgevoegde clip, die een voorstelling van de ganse cd in enkele minuten laat horen, en je bent misschien ook vlug overtuigd van haar kunnen.

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

video