COUNTRY BOY ROLLING STONE – HONKY TONKING TOO LONG

Pianist, zanger en producer Jim Dickinson overleed vorig jaar in augustus op 68 jarige leeftijd tijdens een complexe hartoperatie. De man had in zijn leven ontelbare bijdragen geleverd aan opnamen die in ieders geheugen staan gegrifd. Zo speelde hij mee op platen van o.a. Aretha Franklin, The Rolling Stones, Willy DeVille, Green On Red en Screamin’ Jay Hawkins.

Bill Crowder uit Mississippi is een ook al niet meer zo jonge singer-songwriter in het countrywereldje die sinds enkele jaren zelf platen uitbrengt onder de artiestennaam ‘Country Boy Rolling Stone’. In de jaren ‘60 was hij de leadzanger van de cultgroep ‘Sugar Cube Blues Band’ maar toen de band er mee ophield bleef hij gewoon verder songs schrijven.

In 2008 mocht collega Shake bij Rootstime zijn mening nog ventileren over het toen verschenen album “Hitchhiking From Memphis To Mars” van ‘Country Boy Rolling Stone’. Nu heeft hij opnieuw 9 van zijn eigen composities verzameld op een nieuw album dat is verschenen onder de titel “Honky Tonking Too Long”. Die cd heeft hij opgedragen aan zijn grote muzikale voorbeeld Jim Dickinson, vandaar de introductie over deze artiest bij het begin van deze recensie.

Op zijn website laat Bill Crowder uitschijnen dat dit album maar een schakel in een reeks zal zijn en dat we binnenkort verdere releases met andere songs uit zijn grote liedjescatalogus zullen mogen begroeten. ‘Country Boy Rolling Stone’ werd door vele groten uit diverse stromingen in de muziek beïnvloed: Elvis Presley, Buddy Holly, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Waylon Jennings, Willie Nelson, Kris Kristofferson en Bob Dylan om de belangrijkste even te vernoemen.

Qua stemkleur leunt hij het dichtst aan bij de bariton van Johnny Cash en de songs op dit album situeren zich in de folk- en countrysfeer met hier en daar een vleugje rock’n’roll. Pure pedal steel countrymuziek krijgen we geserveerd in cd-opener “Lost In Loves Illusion Again” en later ook in “Looks Like We’ve Got A Blue Angel Tonight”. De geest van good old Johnny Cash keert daarna terug onder ons in “That Woman Treated Me Like Dirt”.

Bij het horen van de countryballad “Motions Of Love” denken wij meteen aan Joe Ely, mede dankzij de accordeonklanken die hier geproduceerd worden door Mark Yacovone. “My Baby Likes The Hi-Life” is dan weer regelrechte rockabilly uit de jaren ’60-’70 en Kris Kristofferson lijkt wel aan de microfoon te staan bij het nummer “Monday Morning Merry-Go-Round”. De drie laatste songs “Honky Tonking Too Long”, “In My Hour Of Darkness” en afsluiter “Going Down To Memphis In My Dreams” kunnen allemaal onder de noemer ‘rock and roll’ geklasseerd worden.

‘Country Boy Rolling Stone’ brengt met deze cd op geen enkel ogenblik iets wat ook maar vernieuwing zou kunnen laten vermoeden. Laat dat nu net het leuke aan deze plaat zijn. Je kunt er gewoon heerlijk terug in de tijd mee gaan naar de zorgeloze jaren ’60 en ’70 toen het voor mij als tiener alleszins nog leek alsof er nooit wereldproblemen zouden bestaan.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Black Crow Records JV

CD Baby