TAD ROBINSON - BACK IN STYLE

Tad Robinson is een van de weinigen die aanspraak kan maken op het predicaat "Witte neger". Voor het centrum van gelijke kansen met beschuldigd van racistisch woordgebruik, even ter verduidelijking: sluit je ogen als je naar Tad luistert en je waant je zo op een concert in de jaren zeventig van O.V Wright, Bobby "Blue" Bland of Otis Clay. Nooit heb ik een blanke gehoord die zo zwart klonk en zoveel echt soulgevoel in zijn nummers kan leggen dan Tad Robinson.

Laat ons dus hopen dat, zoals zijn cd-titel het aangeeft, de goede echte oude soul terug "in" wordt, zodat we niet steeds moeten teruggrijpen naar platen van hogervernoemde soullegendes om op dat gebied nog eens echt verwend te worden. Het kan immers anno 2010 ook, zo bewijst Tad Robinson. De echte soul van vroeger, maar met de geluidskwaliteit van vandaag.

Severn, het blues en soullabel dat kwaliteit hoog in 't vaandel voert, heeft met deze release weer een pracht van een album op ons losgelaten. Als je de songs hoort, verwacht je te maken te hebben met goed verborgen juweeltjes, minder bekende songs van de soulgroten van vroeger, maar zowat alle materiaal is door Robinson zelf geschreven, buiten een nummer "Turn To The Music" van de hand van labelgenoot en andere superstem in het soul/blues genre, Darell Nulisch. Nog twee songs van medeproducer en bassist Steve Gomes, ééntje van Stephen Dees en eentje van Clarence Shields en al de anderen zijn van eigen hand.

Dit bewijst hoe sterk die eigen composities wel zijn, als je ze toch dat gevoel bezorgen van het "echte" werk. De ganse cd is diep geworteld in de R&B, maar richt zijn pijlen op het hart en het sentiment, eerder dan op de benen, geen enkel echt uptempo nummer hier. "I'm In Good" beweegt zich lichtjes in die richting, en herinnert aan Memphis-horns en Al Green, dit kon zo op een album van het Hi- label terecht gekomen zijn, een heerlijk nummer. Ook meteen de song waar Tad laat horen dat hij oorspronkelijk een bluesharpspeler was. Sinds zijn dagen bij Severn echter is daar nog weinig van te merken, maar ons hoor je niet klagen, bluesharpspelers in overvloed, sublieme soulstemmen daarentegen...

Zoals op zijn voorgaande releases kreeg Tad ook nu weer hulp van zijn  beste vriend Alex Schultz (Rod Piazza, William Clark) op gitaar, die met zijn aparte toon Tad's stem zo mooi complimenteert. Weet je wat, koop nog eens een mooie soulplaat zoals deze want ze zijn "Back In Style".

 (RON)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Severn Records

video