MARQUISE KNOX - MAN CHILD

De absolute bluessensatie van 2009, was wel het debuut van Marquise Knox! Iedereen die ooit een live optreden van deze zwarte tiener heeft meegemaakt – ga hem zien als je de kans krijgt! –, weet dat hij voor het podium geboren is. Intense, energieke optredens, die geheel in het teken staan van zijn muziek, waarin zijn fenomenale, passievolle gitaarspel elke nuance van zijn emoties weerspiegelt.

Dat talentvolle jongeren niet alleen in de klassieke wereld worden ontdekt bewijst dit 19-jarige supertalent uit St. Louis, waar hij bekend werd door in vele clubs te spelen. Terwijl leeftijdsgenoten klooien met de nieuwste computergames volleert deze kindartiest zijn talenten op gitaar. Zijn eerste muzikale invloeden leidden hem naar zijn familie, oom Clifford van wie hij zijn eerste gitaar kreeg en zijn grootmoeder Lillie Mae, allemaal komende uit een familie van pachters en vóór die, slaven. Verder groeide hij op al luisterend naar de muziek van B.B. King, Lightnin' Hopkins, Muddy Waters, John Lee Hooker en Albert King. Dus voor Marquise, de blues zit in zijn genen en dat is meer dan duidelijk hoorbaar bij deze jongen. Verwachtingsvol dichten de kenners hem een toekomst toe in de categorie B.B. King of Freddie King, al zouden we eerder zijn sound vergelijken met de vroege Muddy Waters of Howlin' Wolf.

Hij heeft ondertussen een grote schare fans achter zich en iedereen die hem voor het eerst ziet blijft achter met een gevoel dat ze iets "speciaals" hebben meegemaakt. Het verbaasd dan ook niet dat hij al met de grootste namen uit de blueswereld wordt vergeleken. Zijn enorme passie voor de blues zorgde ervoor dat hij al snel de grote podia deelde met Robert Lockwood Jr., Bob Margolin, Willie "Big Eyes" Smith, Louisiana Red, Sam Lay, maar ook legenden als Henry Townsend en Honeyboy Edwards.

Op 16-jarige leeftijd verscheen reeds zijn debuut met de zeer toepasselijke titel, "Man Child", waarop hij zijn talenten uitbouwt, want naast zijn erg volwassen stem laat hij ook op harmonica en gitaar horen dat hij zijn weg zal maken in het blueswereldje. Op deze cd die het APO Records label vorig jaar op de markt bracht  staat naast Marquise een zeer solide rhythm-sectie met Michael Burks (gitaar), Wayne Sharp (piano) en Chuck Louden (drums).  Met een stijl die aan de grootsten doet denken, combineert hij verschillende invloeden maar toont vooral dat "the real thing" uit hart en ziel moet komen.

Elf tracks op deze cd, songs die hij schreef in de studio tijdens de opnames van andere songs, songs die hij al lang aanvoelde maar eerder niet kon schrijven. Maar steeds gaat hij behoorlijk tekeer, vele licks om je vingers bij af te likken. Er is zowel eigen materiaal, de geweldige opener "Love Makin’ Machine", waarin deze tiener ook laat horen reeds  voldoende vrouwenkennis te bezitten of wanneer hij het nummer "Juke Joint Blues" zingt. Hij zal nooit een juke joint gezien hebben, maar het gevoel en de passie waarmee hij deze song brengt brengen ons wel in twijfel. En nogmaals, je weet dat hij een jonge tiener is, maar wat hij hier presteert is wel beter als dat van vele volwassenen.

Naast zijn eigen sterke composities en dito teksten treffen we twee prima covers: een versie van zijn mentor Big George Brock, "Problem", vocaal zeer goed gebracht met aanvullend sterk harpwerk en Willie Dixon’s "You Need Love", de rockende beat samen met zijn diepe stem zijn in dit nummer gewoon schitterend, ik heb zelden een jeugdige knaap dit nummer op zo’n magistrale manier weten spelen.

Op "Man Child" is de snelle ontwikkeling die Marquise Knox doormaakt onmiskenbaar, maar zoals alle echt grote muzikanten laat hij zich echter niet beperken tot een vastomlijnd genre of idioom. Het doet me uitkijken naar volgend jaar als in de maanden maart/april Marquise op onze podia gaat staan. We kijken er al naar uit!

18.03. Heerlen (NL), Southern Blues Night
19.03. Tiel (NL), An Evening with the Blues
25.03. Mol-Gompel (B), Gompelhof

……
Marquise Knox is te boeken bij BlueBridge Network International.


 

Artiest info
   
 

Analog Productions Originals (APO) Records

video

Rootstime is partner of
BlueBridge Network International


together we´re stronger