JOHN SKILLMAN’S BARB CITY STOMPERS - DEKALB BLUES

Wie wegens infrastructurele problemen, bijv. hopeloos achterhaalde en ongelijk verdeelde NMBS verbindingen, zelden een laatavond of nachtelijk jazzevenement kan meepikken, die kan nog altijd deze ‘DeKalb’ blues afspelen, een gans uur lang. Klarinettist John Skillman en zijn Barb City Stompers zullen dat gemis met hun élan compenseren. Het kwintet bestaat reeds vijf jaar, maar elk van hen heeft in het verleden zijn Live imprint achtergelaten in de herinnering van jazzfanaten, hetzij als bandleider, hetzij als trombonespeler - Roy Rubinstein -, gitarist - Larry Rutan - of bassist - Roger Hintzsche-. Naast de frequente jazzconcerten hielden zij desondanks hun vaste job aan. Het kwintet wordt vervolledigd met drummer Aaron Puckett en Diana Skillman laat op ‘Yes Sir! That’s My Baby’ haar frêle stem horen.

Bandleider Skillman is vertrouwd met vele stijlen jazz, van New Orleans jazz tot Chicago boogie. Hij speelde o.m. jarenlang in de Chicago Hot Six Jazz Band maar ook in andere bands, gesitueerd in Virginia en Florida. Op dit album overheerst echter de New Orleans ambiance al ontbreken piano en trompet. Dat heeft o.m. te maken met Engelsman Roy Rubinstein, fantastische trombonist die zijn eigen inkleuring geeft aan deze ‘Hot-Trad-Swing’. Het bevlogen gezelschap neemt je mee op hun geanimeerde reis die van het stadje DeKalb vertrekt en je af en toe uitzicht geeft op bluesy haltes: ‘I’m Travelin’ en ‘Old Stack O’Lee Blues’.

DeKalb is zoals het hoestekstje uiteenzet een universiteitsstadje in Illinois waar het lokale ‘House Café’ als een magneet werkt op elkeen die op zoek gaat naar wat muzikale ontspanning. Het is ook de occasionele vaste stek voor Skillman en zijn Barb City Stompers. Hun dixie jazzmuziek, jaren 1920-’30, wordt er zeer gewaardeerd. Ook dank zij dit album met jazz en swing van o.m. Jelly Roll Morton, George Gershwin en eigen arrangementen van traditionals, -incluis wat gipsy mood, bas- en trombonesolo’s -, beleef je alle songs alsof je, gestationeerd in een koffiehuis, deel uitmaakt van de uitverkoren crew. Het album werd weliswaar opgenomen in de Riverside studio in Chicago, maar het speelplezier en de klarinet van Skillman, genre Artie Shaw, doen fris en levendig aan.

Swing, ritmische energie, intonatie, elegantie en vooral overgave maken de charme uit van dit album dat je via ‘Martha Too’ en ‘Sweet Sue’ meeneemt naar een tot de verbeelding sprekend plaatsje waar traditionele Hot Jazz in de zwoele avondlucht weldadig inwerkt en al je zorgen wegblaast.

Marcie

 

Artiest info
Label: Delmark Records  
Distr.: Music & Words