YOAV – A FOOLPROOF ESCAPE PLAN

Yoav Sadan is een naam die misschien niet zo welluidend in de oren klinkt, maar de muziek die deze jongeman met roots in Tel Aviv maakt is het des te meer. Zijn muziek klinkt werelds, met Afrikaanse en Oosterse invloeden, wat niet verwonderlijk is, als je hoort dat dit album tot stand kwam in uiteenlopende steden als London, Kaapstad, New York en Venice Beach, Californië. Onderweg werkte hij samen met muzikanten uit al deze locaties, wat de sound van dit album nog verrijkte. Yoav legt de lat zeer hoog als je mag afgaan op zijn bio, waarin hij aanhaalt teksten te willen schrijven zoals Dylan of Jim Morrisson, zingen als Jeff Buckley of Screaming Jay Hawkins, ondersteund door de beats van Timbaland of drum’n bass. De rest van zijn achtergrond moet je zoeken in het werk van Radiohead, Bjork, The Cure, Depeche Mode en andere Arcade Fire’s.

Youv’s muziek is een originele samensmelting van gedegen singer-songwriterwerk, dat dikwijls op dansbare beats wordt gezet, gedragen door Oosterse ritmes en composities, opgesmukt met de nodige electronica en samples. Zeer typerend is de unieke, inventieve percussie, waarbij zeker producer en drummer Joey Waronker een hand in het spel heeft, een man die al naam heeft gemaakt bij toppers als Beck, Tom Yorke, Smashing Pumpkings en REM. Ook het begeleidend klankenpalet dat hij produceert is simpelweg uniek te noemen en zowel de piano als synthesizerlijnen alsook de percussie vinden allemaal hun oorsprong bij zijn akoestische Lowden gitaar. Live komt deze ervaring goed van pas en weet hij deze sounds te imiteren met verschillende loop stations. Het geheel is echter over het algemeen sober en subtiel gehouden en laat je eerder dromerig wegdrijven, opgeslorpt door Yoav’s stem en de omringende geluiden die een bijna hypnotiserende uitwerking krijgen. Hoogtes en laagtes, gevoelige passages en passionele uitbarstingen wisselen elkaar af, dikwijls gebald in één en hetzelfde nummer.

Het meest toegankelijk en aanleunend bij het originele singer-songwriterwerk klinkt de opener “Greed” aan, dat voortdraaft als een uptempo Damien Rice, die zijn ziel emotioneel blootgeeft met een schrapend hoge keelstem en het moet opnemen tegen een drammend monotone, handklap klinkende percussie en stevige powerakkoorden op akoestische gitaar. Dit nummer kan zich dadelijk single-allures aanmeten, maar als eerste single werd het aanstekelijke “Yellowbrite Smile” uitverkoren, dat wijds zweeft tussen een onweerstaanbare Afrikaanse koorzang en percussie en uitbarst in een energiek refrein om daarop stil te vallen in bedwelmend pianospel dat een finale aankondigt die wel eeuwig mag duren . “Safety In Numbers “ is een pareltje van geheimzinnigheid, dat zich openbaart als een ware wereldreiziger die start als een statige tango met metronomische percussie in een song die langzaam een klagend Oosters tintje krijgt aangemeten. Als men zich moeilijk een beeld kan maken van hoe men zich fietsen op de maan moet voorstellen, luister dan eens naar de feedbackende gitaarflageoletten en het sinistere spel tussen gitaar en elektrobeats die “Moonbike” over het met ijs bedekte maanlandschap laten denderen.

Beeldscheppende trancemuziek, met de juiste instrumentale accenten, daar blinkt Yoav in uit als geen ander. Als je een titel hoort als “Spidersong”, dan word je ook werkelijk verweven in een web van klanken die je inpalmen als in een magische greep en daarin schuilt hem één van de grootste talenten van Yoav: de betovering. Net als een Tom York van Radiohead kan hij mateloos boeien in details die bij elk beluistering aan rijkdom winnen. Zo wind “Little Black Box” je rond zijn vinger als een sierlijk bewegende Arabische danseres, laat het droevige “Easy Chair” je ver wegdwalen op Yoav’s klagerige Brian Molko stem en geeft een van echo vervuld “6/8 Dream” je het gevoel van echt op wolkjes te drijven.
Op “A Foolproof Escape Plan” toont Yoav Sadan hoe je met een aangrijpende stem en een minimum aan instrumenten toch een perfecte plaat kan maken. Deze jongen is een groot talent en heeft het gevoel voor het leggen van de juiste nuances. Vooral de liefhebbers van Tom York zullen hun hart aan deze plaat kunnen ophalen.

Blowfish

06/10/2010 Paard van Troje - Den Haag
06/10/2010 Botanique - Brussel

 


 

Artiest info
Website  
 

video

Distr.: Rough Trade