NILS LOFGREN - CRY TOUGH - LIVE AT ROCKPALAST (DVD)

Nils Lofgren werd in 1951 geboren uit Zweeds/Italiaanse ouders. Als kind leerde hij accordeon spelen. Na zijn studie klassieke muziek en jazz, ging hij zich interesseren in de rockmuziek en hij werd al snel opgemerkt. Tussen 1969 en 1974 speelde Lofgren in Grin, maar verder dan wat lokaal succes in de omgeving van Chicago kwam deze band niet. Toen deze band uit elkaar ging, bracht Nils zijn eerste solo-LP uit. Dit werd ook zijn doorbraak bij het grote publiek in Amerika, het werd uitgeroepen tot beste Rock-Album van het jaar door het blad Rolling Stone. Daarna volgde er jaarlijks een LP die in Amerika ook zijn weg vond naar het publiek. In Europa waren de successen beperkter, in de hitparade van 1979 komen we zijn grootste hit tegen. Dit was "Shine Silently" en stond op de LP "Nils". Op deze LP speelden trouwens ook Randy Newman en Lou Reed mee.

Het grote publiek kent echter Nils Lofgren dezer dagen in de eerste plaats als de kleine gitarist van The E Street Band - met wie hij sinds 1984 deel uitmaakt als vervanger van Steve van Zandt - de man die in de schaduw van The Boss de geluidsmuur dicht plamuurt. Eigenlijk speelt heel z'n carrière zich in de luwte af. Hij viel vooral op als sidekick van Neil Young toen hij in '70 meespeelde op "After the Gold Rush" en drie jaar later op "Tonight's the Night". De vraag rijst dan ook of ons met Lofgrens bijrollen geen belangrijke solocarrière is onthouden.

Want sindsdien heeft Lofgren zelf een groot aantal soloalbums uitgebracht, tot zijn laatste werkstuk "Loner - Nils sings Neil" (2008), een cd vol covers van de grootmeester. Op deze plaat doet hij de helft van de songs met de gitaar die hij in '70 van Neil cadeau kreeg. Op de overige begeleidt hij zichzelf op de piano van zijn overleden schoonvader. Dat zijn de enige instrumenten op 'The Loner'. Dat Lofgren aardig overweg kan met gitaarsnaren wisten we al, maar ook zijn pianospel is meer dan behoorlijk, al is hij lang geen virtuoos. Lofgren is daarnaast een matig zanger met al even 'goede' songschrijverskwaliteiten. Lofgren mist eigenlijk maar één ding om zelf een hele grote te zijn: star quality. In zijn jonge jaren compenseerde hij dat wel eens door een heel optreden lang trampoline te springen, tegenwoordig heeft hij zich bij zijn bescheiden status neergelegd. Het is dus maar goed dat Lofgren zijn instrumentale kwaliteiten, die hij zonder twijfel bezit, in dienst van de heren Springsteen en Young heeft gesteld!

Eagle Rock Entertainment maakt nu via de dvd "Cry Tough - Live At Rockpalast" zijn show uit 1991 beschikbaar, meteen een werkstuk waar een mens graag voor gaat zitten. Want een uitgebreide luisterbeurt naar Lofgrens nummers variërend van bluesrock tot doodgewone popliedjes bewijst dat de E Street Band gitarist tot behoorlijk wat in staat is, hetgeen hij hier bewijst! The Nils Lofgren Band klinkt live beter, afgewerkter en gepolijster dan de meeste andere groepen in de studio. "Cry Tough" bevat niet alleen Nils Lofgren optreden uit 1991 maar ook vorige opnames uit 1976 en 1979 van deze Rockpalast concerten op bijgevoegde dvd. Het klinkt stomend zonder rommelig te zijn, opwindend zonder ook maar één keer uit de bocht te vliegen.

Op disc 1 worden klassiekers als "Cry Tough" (video), "Keith Don’t Go" (video), "Moon Tears", "No Mercy", "Shine Silently", "Going Back", "I CameTo Dance" (video) met veel gevoel ingevuld, hetgeen echt uitnodigt tot kijken en luisteren, overtuig uzelf met bijgevoegde video's. Het zijn aardig geschreven songs waar het altijd voortreffelijke gitaarspel van Lofgren escaleert. Een groot zanger is hij niet maar dit is geen storend element

"Sticks And Stones" waarmee Lofgren deze dubbel dvd set opent, zet nu ook meteen de toon voor deze dvd. En dan is er ook nog de songkeuze. Door eerder succesnummer als "Keith Don’t Go", aan zijn setlist toe te voegen, raakt Lofgren na de opener bij ons ook al ogenblikkelijk de juiste snaar, zoals ook enkele nummers verder, een ander intiem nummer, "Shine Silently". En zo mogen wij het nu eenmaal graag hebben! Met "Cry Tough - Live At Rockpalast" bevestigt Lofgren wederom zijn talent en doet dit op buitengewoon knappe wijze met zijn begeleidingsband. Deze dvd geeft een goed beeld van de gitarist /zanger/ componist - kopen is zichzelf een plezier doen. U ziet maar.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Eagle Rock Entertainment

Distr.: Pias