DR. JOHN - TRIBAL

Op zijn pas verschenen nieuwe cd "Tribal" lijkt het wel of Donald Fagen en Walter Becker mee in de studio zaten samen met Mac Rebennack. We kunnen ons namelijk niet ontdoen van de indruk dat we soms naar een Steely Dan cd zitten te luisteren. Daar is wat ons betreft helemaal niks mis mee, begrijp ons niet verkeerd want voor hun geluid hebben we steeds een zwak gehad. Heel relaxed, heel mellow en wat gepolijst klinken ditmaal het merendeel van de nummers op "Tribal". Natuurlijk geen Dr. John echter zonder een behoorlijke portie New Orleans nummers, voodoo en gris-gris, zoals in het uitstekende funky "Manoovas", zodat de fans niet ontgoocheld zullen zijn.

De cd is opgedragen aan de legendarische Bobby Charles, vriend en componist uit Louisiana die een paar nummers mee hielp schrijven en een half jaar geleden stierf, maar ondanks dat is zijn invloed minder merkbaar op deze laatste release. Een paar tracks schreef Mac ook nog samen met Allen Toussaint, het merendeel is eigen werk.

Ging de vorige cd nog hoofdzakelijk over de naweeën van de Katrina ramp voor zijn stad New Orleans, vandaar de titel "The City That Care Forgot", nu is de man begaan met de olievlek die het ecosysteem van de ganse golfkust bedreigt, en waarvan.... opnieuw, New Orleans de volle lading krijgt.

De cd was echter reeds klaar toen deze ramp gebeurde en dus zijn er weinig politieke of maatschappelijke boodschappen in die richting op zijn nieuwe songs.. Dr. John had dat echter al eerder gedaan, in zijn song "Black Gold", nog voor er sprake was van the big spill. Vele honderden minder dramatische olie-incidenten die eraan voorafgingen hadden hem reeds boos genoeg gekregen. Hij paste het einde van die song wel aan om tijdens zijn live optredens het publiek de ware toedracht en de schuldige te leren kennen en vooral BP krijgt er duchtig van langs en deze song is zelfs de rode draad tijdens zijn huidige tour.

Dr John is ondanks dat alles weer teruggekeerd naar de essentie van de muziek, "letting the good times roll" is weer meer de boodschap dan de politieke achtergrond, maar in songs als "Listen to Our Prayer" en "Only In America" kan hij het toch niet laten even de vinger op de wonden te leggen van de Amerikaanse problemen.

The Lower911, zijn band, kreeg ook hulp van enkele speciale gasten:op de song "A Place In The Sun" herkennen we meteen het slide spel van gitarist Derek Trucks. De prachtige saxofoon van Donald Harrisson pik je er natuurlijk ook zo uit. In "Music Came" is Donald in grote doen en klinkt hij als zijn grote voorbeeld King Curtis.

The World is One Tribe, zegt de doctor in "Tribal", om duidelijk te maken hoe alles elkaar beïnvloedt, vooral op ecologisch gebied. "Tribal" is een cd geworden die voor het eerst echt aansluit met de "Night Tripper" dagen en de cd "Gris Gris" uit 1968, zij het in een wat getemperde vorm, zoals voorheen gezegd, hier en daar in een Steely Dan jasje. Alles met mate, net genoeg gekruid met Louisiana spice, zonder té pikant te worden, net niet té veel voodoo om de hedendaagse luisteraar niet af te schrikken. Wij hebben er in alle geval volop van kunnen genieten, zijn stem klinkt weer beter en krachtiger dan tijdens het optreden in Antwerpen vorig jaar. The Cresent Funk van Dr John... altijd weer genieten, zij die hem aan het werk zagen enkele weken geleden zullen dit beamen.

(RON)


 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records
Distr.: Rough Trade