LIL’ DAVE THOMPSON - C’MON DOWN TO THE DELTA

Bluesgitarist Lil’ Dave Thompson, afkomstig uit Mississippi, overleed in februari van dit jaar op 41-jarige leeftijd. Als eerbetoon brengt JSP deze cd uit 2002 opnieuw uit. Niets meer en minder dan een recht toe recht aan blues cd, stevige Mississippi-blues met uitstekend gitaarwerk. In 1996 verscheen zijn debuut op het befaamde Fat Possum label, maar echter zonder veel succes, zes jaar later verschijnt zijn tweede album "Come On Down To The Delta" (2002) op het JSP label, en dit was meteen een stap in de goede richting, hij keerde alshetware weer terug in de belangstelling en op de podia, maar hij bleef helaas in de schaduw van zijn grote voorbeelden zoals James "Son" Thomas en B.B.King.

Lil’ Dave Thompson is een bluestraditionalist, schreef nummers met vaak swingende melodieën die gemakkelijk blijven hangen, hij zingt met een krachtig soulvolle stem en soleert bekwaam en enthousiast. Bovendien wordt hij in de rug gedekt door een capabele band. Thompson schreef negen van de twaalf songs alleen of samen of met Bruce Feiner die ook het album geproduceerd heeft. Daarnaast verzorgde hij alle gitaren en vocalen en wordt hier bijgestaan door o.a. Mary Taylor (vocals), Brian Charette (piano, orgel), Bruce Feiner (tenor saxophone), Robert Feiner (baritone saxophone), Jamie Finegan (trumpet), Mike Nunno (bas) en Jason Arnold (drums). Een totaal andere band als voor de opvolgers "Got to Get Over You" (2006) en "Deep In The Night" (2007), die beide verschenen bij het Electro-Fi Label, twee albums waarmee hij voor zijn dood beschouwd werdt als één van de meest talentvolle Mississippi blues gitaristen.

Met zijn soulvolle stem en zijn imponerende, maar vooral aangrijpende gitaarspel weet hij van begin tot eind te boeien. Heel sterk is het slow bluesnummer, "I Got a Feelin'", maar ook het gedreven "Caught Up in a Crossfire" met uitstekend gitaarwerk, het relaxt instrumentale "Cuttin' Loose", de veelvertellende titeltrack en het openende "Standin' in the Rain" kunnen op mijn bijzondere waardering rekenen. Blues in zijn puurste vorm, hartstochtelijk en levenskrachtig bepalen de sound van dit album. Thompson verstaat de kunst te boeien, zoveel is zeker. Meer zelfs, hij laat je huiveren. Zijn prachtig stemgeluid, zijn perfect getimede blueslicks en zijn niet aflatende liefde voor de traditionele blues doen in mij veel bewondering opwekken.

De hoofdmoot van "Come On Down To The Delta" bestaat uit soulvolle R&B met als voornaamste troefkaarten zijn eigen zijdezachte blues croon en z’n als vanouds bijzonder subtiele gitaartoets. Afwijken van de beproefde formule heeft hij met de volgende releases niet zozeer gedaan, maar fans die deze twee cd's in hun bezit hebben zullen zich hier weer graag aan laven, maar dat hij er ook daadwerkelijk nieuwe "zieltjes" zal mee winnen, valt ten stelligste te betwijfelen. 

Artiest info
Website  
 

video

Label: JSP
Distr.: Music & Words