CHRIS CANAS - SHE'S BREAKIN ME

Hij begon zijn muzikale carrière als cornetspeler, een instrument dat je meer bij taptoes en militaire bands verwacht. Hij speelde geruime tijd in een jazz band van David Drake en verfijnde daar zijn beheersing van dat instrument. Maar toch was 't niet helemaal zijn ding. Vandaar waarschijnlijk ook dat Chris, na zijn verhuis naar Ann Arbor, het instrument snel inruilde voor lead gitaar, want hij had zijn hart al op jonge leeftijd aan de blues verpand. Zo erg zelfs dat hij het tegenwoordig als een levenswerk ziet om de bluesmuziek uit te dragen in scholen met zijn "Blues In The Schools Project". Hij noemt zichzelf "The Soldier For The Blues" en zoals je weet, een goede soldaat geeft niet op eer de strijd gestreden is.

Zijn band heet nu "The Chris Canas Blues Revolution", en vooral zijn gitaargeluid heeft duidelijk als voornaamste invloed de grote B.B. King, terwijl zijn songs en stemgeluid vooral een grote diversiteit in zich herbergen en elementen van jazz, soul en blues tot een geheel laten versmelten. Deze oude en nieuwe invloeden door mekaar gebruikt maken dat het eindresultaat een zeer origineel klinkende bluesrelease oplevert, met als voornaamste sterke elementen de zeer emotievolle stem en songs van Chris, zijn bijwijlen snedige gitaarwerk plus de werkelijke mooie basis die organist Shane Rasmussen met zijn Hammond neerzet in de meeste tracks. Dat levert meer dan eens heerlijke luistermomenten op.

Chris Canas bewijst met "She's Breaking Me" dat "crossover" zoals men het randgebied tussen jazz, blues, soul en pop soms wel eens neerbuigend noemt, soms erg verruimend kan klinken. Zijn duet met Angie C. bijvoorbeeld in "Fine As Wine" is erg knap, en ook de titeltrack "She's Breaking Me", een meer traditionele slow blues, behoort tot de betere nummers. Mijn favoriete nummers blijven echter "Who The Hell Are You" en vooral "I'll Always Love You", beiden met een hoog soulgehalte en opnieuw een meesterlijke Shane Rasmussen aan zijn keyboard. Deze "Soldier Of The Blues" is duidelijk bezig met een missie en hij zal ongetwijfeld weldra zegevieren!

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video