PAUL BRADY - HOOBA DOOBA

De Ierse Paul Brady is sinds midden jaren zestig actief. Eerst in soul- en rockbands en daarna vervulde hij belangrijke rollen in zowel de legendarische folkband the Johnstons. In 1974 stapte hij over voor een kortstondig verblijf in de groep Planxty. In 1976 maakte hij een schitterende LP met Andy Irvine en in 1978 bracht hij zijn laatste folkalbum uit, het mooie "Welcome Here Kind Stranger". Na zijn vertrek uit Planxty begon hij een solocarrière, als singer-songwriter met popgetint materiaal, een carrière die nog steeds voortduurt.

Het eerste resultaat was "Hard Station" uit 1983, een album met een paar goede songs. Daarna volgden een stuk of elf albums met mainstream pop. Veel artiesten, onder wie Joe Cocker, Bonnie Raitt en Mary Black, namen songs van hem op, waarmee zijn naam als songschrijver werd gevestigd.

In 2002 benaderde de Ierse televisiemaatschappij RTE, Brady voor een documentaire over zijn leven en werk. Het zou een serie van zes programma's worden en "The Paul Brady Songbook" (2002) is een verzameling van de hoogtepunten, zijnde twaalf live songs, die veel weg hebben van het werk van Chris de Burgh. Het album werd opgenomen in een landhuis, dat speciaal werd omgetoverd tot studio en waar enkele speciale gasten, zoals Mary Black, Curtis Stigers en Lesley Dowdall (bekend van In Tua Nua) hem kwamen helpen om van de toch al bovengemiddelde nummers iets onvergetelijks te maken. De nummers werden live opgenomen en het resultaat is een schitterend album met een geweldige zanger, een album dat tevens een eerbetoon is aan deze levende legende.

In 2004 nam Paul zijn volgende album op in Nashville, hetgeen resulteerde in 2005 tot het album "Say What You Feel", een excellente plaat met zelfs een romantisch swingend repertoire en veelal live opgenomen tracks. Vastgesteld kan worden dat de spirit van Paul Brady inmiddels velen heeft aangesproken, niet in de laatste plaats door de vorm waarin deze gegoten wordt. Of het nu rock, folk of Keltische muziek of ander soort folk is, hij komt er schijnbaar achteloos mee weg.

Paul Brady presenteert zich op zijn nieuwe album "Hooba Dooba" als een muzikant met vele gezichten, zonder zijn eigen gezicht te verliezen. Een muzikant bovendien die bereid is zowel muzikaal als tekstueel risico's te lopen. Vrijwel elk van de twaalf liedjes heeft een eigen klankkleur. Zowel in de sobere ballads - als de pianoballade "One More Today" of in het meeslepende "The Price Of Fame" met adembenemende backingvocals en aangepast viool- en cellowerk - als in de meer up-tempo rocksongs als de radiovriendelijke funky opener "Cry It Out" met gorgelende clavinet en soulvol orgel tot de ware rockers als "The Winners' Ball" en "Follow That Star" laat Brady horen dat hij zich met de besten kan meten.

Vooral de rustige songs zijn echt om mee weg te dromen, als de met strijkers opgesierde songs "Mother and Son" en het reeds vernoemde "One More Today", al weet hij overal wel raad mee. De zanger beheerst vooral de finesses van de perfecte song tot in de puntjes. Een goed voorbeeld is misschien wel het rockende nummer "Rainbow" dat zoals de opener volgt in een Little Feat country-funk stijl en waarbij Jerry Douglas's lap steel deze song weet te versterken.

"Hooba Dooba" is alweer een bescheiden meesterwerk, een plaat om te koesteren. Zijn muzikale vrienden als Dylan, Carole King en Van Morrison weten het al lang, maar ook alle liefhebbers van popgetinte singer-songwritermuziek moeten het nu maar eens ontdekken: Paul Brady is echt een hele grote!

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records
Distr.: Rough Trade

video