ROY ORBISON – THE LAST CONCERT: DECEMBER 4, 1988

Ik zat op 6 december 1988 voor mijn werk op een hotelkamertje in Parijs toen ik ‘s morgens de televisie aanklikte en er meteen een koude douche over me heen kreeg door een bericht tijdens het ochtendnieuws: “Deze nacht is de Amerikaanse country- en rockzanger Roy Orbison op 52-jarige leeftijd plots overleden door een hartaanval tijdens een bezoek aan zijn moeder in Hendersonville, Tennessee.”

Mijn dag was - net als meerdere volgende dagen - helemaal naar de vaantjes. Ik was compleet van slag want amper een paar maanden voordien had ik nog de eer om een uitgebreid interview met mijn eigen idool aller tijden te hebben tijdens zijn live show in Hasselt. De minzaamheid van deze altijd heel eenvoudig gebleven ster en de innemende vriendelijkheid van zijn echtgenote Barbara zal tot mijn eigen dood voor altijd in mijn geheugen gegriefd staan.

Zijn 3 kinderen uit het huwelijk met Claudette Frady – waarvan er 2 omkwamen in een huisbrand in 1968 en Claudette zelf in 1966 in een motorongeval – en de 2 kinderen uit zijn tweede huwelijk in 1969 met Barbara Anne Marie Wilhonnen Jacobs vormen de enige nalatenschap van Roy Orbison, naast zijn honderden liedjes voor de vele fans.

Amper 2 dagen voor zijn trieste heengaan stond Roy Orbison nog op het podium van ‘Heighland Heights’ in Akron, Ohio. Het concert werd op band geregistreerd, zoals voordien al zo vaak was gebeurd. Men besefte toen echter niet dat het om een historische opname zou gaan. Vooraleer een wereldtournee in Europa te starten voor de promotie van zijn comebackalbum “Mystery Girl” wilde Roy zijn trouwe Amerikaanse publiek nog één keer laten genieten van een bloemlezing uit zijn oude hitscollectie.

Het is deze legendarische opname die nu – bijna 22 jaar na zijn dood – door zijn eigen zoon Roy Jr. werd vrijgegeven om in de vorm van een cd uitgebracht te worden als een eerbetoon aan zijn vader en om de vele fans te plezieren die na meer dan 20 jaar nog steeds de krop in de keel krijgen als ze Roy’s stem horen zingen.

Een stem die door de allergrootsten in de muziekwereld als onnavolgbaar werd omschreven: Roy zong moeiteloos over vier octaven wat uniek is. Grote bewonderaars van Roy Orbison waren o.a. Tom Waits, JD Souther, Elvis Costello, K.D. Lang, Jennnifer Warnes, Bono, T. Bone Burnett, Jackson Browne en Bruce Springsteen. Ze waren allemaal blij als kleine kinderen dat ze met hem op het podium mochten voor de live registratie van het concert “Black And White Night”. Tijdens dat optreden werden meerdere nummers uit het toen nog te verschijnen succesalbum “Mystery Girl” gebracht.

Alle wereldhits van Roy Orbison staan op “The Last Concert” dat begint met “Only The Lonely” en ons meeneemt doorheen een indrukwekkende setlist van 14 songs met als absolute toppers “Leah”, “In Dreams”, “Blue Bayou”, “Crying”, “It’s Over”, “Lana” en afsluit met een bloedstollende versie van “Oh Pretty Woman”.

Deze muziekpionier kreeg tijdens zijn leven ontelbaar veel ‘Grammy Awards’, een ‘Lifetime Achievement Award’ en in 1987 een vooraanstaande plaats in de ‘Rock And Roll Hall Of Fame’ in Cleveland, Ohio. Dit jaar nog kreeg hij postuum een ster op de beroemde ‘Hollywood Walk Of Fame’. Roy ‘Kelton’ Orbison leeft voor altijd voort in de harten van de eenzamen en verliefden die met “The Last Concert” alweer een uniek document aan hun grote collectie Orbison-platen kunnen toevoegen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video

Label: Eagle Records
Distr.: Pias