ANA POPOVIC - AN EVENING AT TRASIMENO LAKE

De in Belgrado, Joegoslavië geboren zangeres, kwam elf jaar geleden naar Nederland, waar ze in eerste instantie verder ging met haar studie grafisch ontwerper. Later zou ze jazzgitaar gaan studeren aan het Utrechtse conservatorium. Het was vooreerst wel Joegoslavië waar haar vader haar voor het eerst kennis liet maken met de blues, door middel van zijn eigen uitgebreide platenverzameling. Ana kocht een gitaar en richtte haar eerste band op,toen ze negentien was, en binnen een jaar speelde ze buiten Joegoslavië en opende ze optredens van Amerikaanse blues iconen als Junior Wells.

Vanaf 1998 deed ze jaarlijks meer dan 100 shows en verscheen ze regelmatig op de Joegoslavische TV; haar debuut CD "Hometown" toonde een eerste glimp van haar talenten als zangeres en gitariste, om vervolgens in 2003 een nominatie te krijgen voor de Blues Music Award. Dit resulteert enkele jaren later in een platencontract bij het Amerikaanse Eclecto Groove Records en haar succesvolle debuut-CD "Still Making History", in de US geproduceerd door Grammy Award winnaar John Porter die ondermeer werk afleverde voor Roxy Music, The Smiths en Bonnie Raitt. Na 2 jaar toeren door Amerika en Europa is dan de opvolger "Blind For Love" (2009), ditmaal geproduceerd door niemand minder dan Mark Dearnley (AC/DC, Tom Petty, Paul McCartney), een meer rustige bluesrelease waarin naast de blues tevens jazz, funk en gospel te ontdekken valt. Het toont de veelzijdigheid die Popovic en haar band in huis heeft.

Ana's ster is sindsdien tot grote hoogte gestegen, met als voorlopig hoogtepunt de nieuwe DVD "An evening at Trasimeno Lake", een gevarieerd en gedreven registratie van een concert, opgenomen in Perugia, Italie met maar liefst 2,5 uren aan muziek. Begeleid door een uitstekende band speelt zij de sterren van de hemel, waarbij ook de andere muzikanten voldoende ruimte kregen hun kwaliteiten te tonen. Ana's verleidelijke mix van elektrische funk-slide gitaar, jazzy instrumentale stukken, strakke blues-groove, soulvolle vocalen en geweldige podiumpresentatie maken haar een onweerstaanbare live-artiest.

Popovic bracht hierbij ook een internationaal gezelschap op de planken, een band bestaande uit acht muzikanten waaronder de Franse Stephane Avellaneda op drums, de Italiaan Michele Papadia op toetsen en vocals en Nederlander Ronald Jonker op bas en vocals, een trio waarmee ze ook vaak op andere podia haar high-energy bluesrock ten berde bracht.

In de 14 opgenomen nummers laat zij met haar band horen wat zij kan: hartstochtelijk zingen en opzwepend soleren. Vanaf de aankondiging zijn Popovic en haar mannen namelijk vastbesloten de harten van het publiek te veroveren en dat doen ze dan ook stormenderhand. Dat gebeurt met spetterende uitvoeringen van eigen nummers uit haar "Blind For Love" CD, die ze tijdens deze tour komt promoten. De band bouwt die nummers zorgvuldig op, subtiel ruimte latend voor Popovic’ grommende zang tot aan het moment van de solo. Dan blijft ze even niet langer binnen de structuur van de song.

Vooral de titeltrack "Blind For Love" - die we later als bonus in een akoestische versie kunnen bewonderen - is er één om je vingers bij af te likken. Dit nummer heeft redelijk wat jazzy invloeden en wordt heel ingetogen gespeeld, en staat daarmee haaks op een nummer als "Nothing Personal" dat nogal stevig van aard is. De nummers slingeren je van het ene naar het andere uiterste waardoor je toch een gevarieerdheid voorgeschoteld krijgt. Allemaal songs waarin Popovic goed laat horen wat ze allemaal kan. Vanaf het eerste akkoord weet de band gewoon te boeien, het speelplezier spat er gewoon vanaf, waardoor deze opname veel energieker en rauwer overkomt dan het album, maar beslist niet minder of slechter. Ana Popovic zelf weet de gitaren echt te laten zingen en verovert werkelijk ieders hart met haar schitterende soulstem, smeulend slide gitaarspel en intrigerende songs. Aanschaf zeker de moeite waard. 

Artiest info
Website  
 

Label : ArtisteXclusive Records / In-Akustik

video