US RAILS - US RAILS
VS Rails is een collectief van songwriters, zangers en muzikanten die elkaar ontmoetten, oorspronkelijk in de omgeving van Philadelphia, in Manayunk om precies te zijn. Je kan deze jongens tegenwoordig overal tegenkomen, maar Frankrijk, Duitsland en Austin, TX. zijn momenteel hun vaste verblijfplaatsen. Driekwart van dit samenwerkingsverband vormden ongeveer een zevental jaar geleden samen het gelegenheidsproject 4 Way Street. De singer-songwriters Joseph Parsons, Scott Bricklin, Ben Arnold en drummer Matt Muir zijn gebleven, alleen Tom Gillam kwam in de plaats van Jim Boggia.

Het destijds door Sanctuary Records opgepikte album "Pretzel Park", vond overigens nauwelijks een weg naar de platenwinkels. Toch zetten deze heren de traditie voort, en deze keer met verve. Want nu met deze Tom Gillam in de gelederen namen ze vorig jaar, even ten zuiden van Parijs, een mix van sterke pop, folk rock en R&B liedjes op.

"Lucky Stars" de opener van dit album is meteen een goed voorbeeld van de doordachte teksten en adembenemende harmonieën waarvoor deze groep bekend is geworden. Er is weinig show tussen deze broers, gewoon niets meer dan eerlijke muziek die ze met veel passie brengen. De twee volgende songs "Rainwater" en "Gonna Shine" onderstrepen het verschil in stijl en het vocale timbre van elk bandlid. Deze verscheidenheid maakt meteen deel uit van de aantrekkingskracht van deze band, waardoor zij een divers publiek kunnen aanspreken. Andere hoogtepunten zijn "Simple Plan" en "Burning Fire" met die vette gitaarsound van Tom Gillam, de vocaal betoverende stilte van "Spell", het bluesy "Rockin’ Chair", met zwoele vocals en even warm gitaarspel, en het gelukkig aanvoelende "Shine Your Light".

In navolging van enkele van de grote folk, pop en rock bands van de 60's en 70's, denkende aan CSNY tot zelfs de nieuwste super-groepen overal ter wereld, laat dit collectief van songwriters ook een veelzijdig en lekker in het gehoor liggende rootsmuziek horen. De ene keer ingetogen en folky, de andere keer lekker stevig rockend, maar ook gitarenrock en de wat meer complexe rock met slide gitaar gaan de heren niet uit de weg. Tom Gillam's "Simple Plan", "Shine Your Light" en "Ready To Begin", maar ook Joseph Parsons' "Sun Gonna Shine", "Burning Fire" en "Brown Me In The Sun" tillen deze plaat dan ook naar een hoger niveau, misschien wel het beste wat conservatieve Americana / roots-rock-muziek tegenwoordig te bieden heeft!

Het afsluitende "Suite: Judy Blue Eyes" geschreven door Stephen Stills is een zeer ontspannen versie en blijkt een perfecte finale van een echt sterke plaat! Op "US Rails" wordt vakkundig gemusiceerd en de productie is natuurlijk dik in orde, zet gewoon deze plaat op en waan je in een rokerige kroeg in Austin, Texas met een aantal klasse muzikanten op het podium. Laat me er nog deze eindconclusie aan toe voegen: superieure plaat!

zo. 7 Nov. 2010 - CULTUURPODIUM ROEPAEN - OTTERSUM - 16:30 uur

 

 

Artiest info
   
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous