DAVE WELD & THE IMPERIAL FLAMES - BURNIN' LOVE

Dave Weld bleek al vanaf zijn kinderjaren een neus voor de "originals" te hebben, want toen hij in de kelderverdieping van zijn ouderlijk huis een oude platenspeler ontdekte met platen van de Stones, Clapton en John Mayall, ging hij die vlug inruilen voor werk van Howlin Wolf, Muddy Waters, Lightnin Hopkins en BB King.

Zijn eerste band begon hij samen met de twee muzikanten van Hound Dog Taylor: Brewer Philips en Ted Harvey, jawel,de originele Houserockers, en de heren die mede aan de basis lagen van de start van Alligator records. Die heren hadden na Hound Dogs dood even met J.B Hutto opgetreden . Gedurende een jaar trok hij met deze jongens op, en speelde ook regelmatig met J.B Hutto's band. Wat later ontmoette hij J.B neef, Lil' Ed en samen vormden ze ""Little Ed and the Blues Imperials" , en even later werd hun overweldigend debuut "Roughousin' " opgenomen voor Alligator, een plaat die ik nu nog regelmatig een draaibeurt geef.

Dave startte in 1988 zijn eigen band "Dave Weld and the Imperial Flames" met Little Ed's goedkeuring en hun debuut CD "Roughrockin' in Chicago", werd door ons eigen Parsifal Records label uitgebracht. Europa, Canada en Japan gingen voor de bijl voor zijn muziek

De rollen werden zelfs even omgekeerd en Little Ed werd tweemaal voor een periode van twee jaar lid van Dave's groep, en het was tijdens deze tweede periode dat voor het Earwig label "Keep on Walkin'" opgenomen werd, een succesvolle release die hen nu meer Amerikaanse optredens bezorgde. Wat later ging Ed terug naar zijn eigen band en werd vervangen door Abb Locke, de bekende saxofonist uit onder meer Otis Rush band en Magic Sam .

In 1996 kwam plots aan de carrière een einde wegens de zware ziekte van  zijn moeder, maar na 14 jaar is Dave Weld terug... en wat bijna ongelooflijk is, met nagenoeg dezelfde band als die uit 1996, en Lil' Ed als gast op zowat alle nummers, van loyaliteit gesproken!

Dus krijgen we terug een cd vol met snedige slidegeluiden, herinnerend aan het werk van gitaristen als Elmore James, J.B Hutto en Hound Dog Taylor. Als "comeback" kan dit zeker tellen, maar wat ons betreft is Dave Weld nooit weg geweest. Aangenaam afwisselend is ook het gebruik van maar liefst drie vocalisten, want naast Dave Weld zelf, die een prima zanger is, maar dat wisten we al sinds "Roughrockin", is ook Lil' Ed te horen op een track, plus zangeres Monica Myhre, al vinden we haar stem eerder dunnetjes, en kan ze zich beter bij haar backing vocals houden waarmee ze de rest van de opnames voorziet. Maar dat is slechts een randbemerking bij een voor het overige sterke Chicago blues release, die we iedere rechtgeaarde bluesliefhebber absoluut kunnen aanraden.

(RON) 

Artiest info
Website  
 

Label: Delmark Records
Distr: Music & Words