DANIELLE DOYLE – THE CARTOGRAPHER’S WIFE

Een splinternieuwe nieuwkomer in de folkmuziekwereld is de jonge zangeres en songschrijfster Danielle Doyle uit Somerville nabij Boston, Massachusetts. Het was in het begin van 2009 dat ze voor het eerst haar composities ten gehore speelde op een open microfoonwedstrijd in ‘Lizard Lounge’ en er al meteen als winnares uit de bus kwam.

Het leverde haar de aandacht van concertpromotoren op en hierdoor mocht ze diverse keren voorprogramma’s verzorgen voor enkele bekende artiesten als Loudon Wainwright III, Dawn Landes en Heather Masse van ‘The Wailin’ Jennys’.

Haar liedjes worden gekenmerkt door een mooie, melodieuze basis en door het zachte, soms zelfs timide zingen van Danielle Doyle. De onderwerpen van haar songs variëren van de liefde over verlangen tot het gevoel van thuiskomen. Niet alle nummers zijn autobiografisch en dus ontsproten aan de vrije fantasie van deze muzikante. Zo gaat “Roots/Wings” over een verhuis naar Californië die ze ooit maakte maar die bij nader inzien zwaar was tegengevallen en haar schooltijd is het onderwerp van het nostalgische nummer “Lake Erie”.

Andere songs gaan over fictieve figuren zoals de eenzame vrouw die jarenlang op haar man wacht in de titelsong “The Cartographer’s Wife” en in “Pompeii” bezingt ze de avonturen van een vrouw die aan de chaos na de vulkaanuitbarsting aldaar probeert te ontsnappen. Eén keer gaat ze nog verder in de murder ballad “Salome” waarin ze verhaalt over een vrouw die haar geliefde vermoordt als de druk op hun relatie te groot is geworden.

De opnamen voor dit album duurden amper drie dagen en Danielle Doyle wist daarvoor enkele klasserijke muzikanten uit Boston rond zich in de studio te verzamelen. Zelf speelt ze op akoestische gitaar en op de ukelele, een instrument dat in heel wat van de songs op “The Cartographer’s Wife’ aan bod komt. Enkele nog niet aangehaalde liedjes die zeker ook de moeite waard zijn om een extra vermelding te krijgen in deze recensie zijn “My Bird”, “A Little Love” (onze absolute favoriete song) en het lieftallige “Leave Tonight”.

Dat Gillian Welch en Neko Case de muzikale voorbeelden zijn voor Danielle Doyle mag dan eigenlijk ook niet verbazen. Dit debuutalbum zet haar alvast op de juiste weg om spoedig in de voetsporen van haar idolen te kunnen treden.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video