TYLER FORTIER – THIS LOVE IS FLEETING

Ik vertrok onlangs op vakantie. Koffer gepakt en tal van nieuwe releases op de mp3-speler, zodat ik op het strand al dat muzikaal fraais kon beluisteren. Ik heb wel degelijk een paar plaatjes doorgeluisterd, maar bij cd 3 ben ik blijven hangen. Gevolg is dat ‘This Love Is Fleeting’ van Tyler Fortier onbewust één van de soundtracks van deze zomer is geworden. Beetje vreemd ook, aangezien de plaat volgens de maker zelf in zekere zin over ‘rouwen’ gaat.

Ik had er alleszins een goed gevoel bij, en dat heeft zo zijn redenen. Fortier gaat met ‘This Love Is Fleeting’ verder waar hij gestopt was met zijn vorige cd, ‘Pale Moon Rise’. Let wel, hij blijft zeker niet ter plaatse trappelen. Met songs als ‘Tennessee (Ain’t That Lonely)’ en ‘Waiting For The World To Unwind’ bewijst hij dat hij, op zijn vierentwintigste, nog volop evolueert en beschikt over een onmetelijke groeimarge.

Tyler Fortier laat een geluid horen dat duidelijk maakt dat de man doordrenkt is van de rootsrock van grootheden als Neil Young. Daar Fortier heel duidelijk musiceert zonder oogkleppen ook aandacht heeft voor wat er vandaag de dag allemaal meespeelt, is hij zeker en vast iemand die ook in het rijtje van moderne songschrijvers als Josh Ritter thuishoort.

Een aangenaam gevolg van het feit dat Tyler Fortier zich niet meteen in één hokje laat vangen is dat de man op ‘This Love Is Fleeting’ laveert tussen verschillende genres. Een nummer als ‘The Sound Of Rain’ drijft op een rockabilly-gevoel, maar wordt wel meteen gevolgd door ‘Let Me In’, één van de zachtere, akoestische songs. Zo’n ingrepen zorgen er voor dat de plaat nergens blijft hangen en constant weet te boeien.

Nog voor de release van ‘This Love Is Fleeting’ wisten de songs van deze cd de aandacht te trekken van enkele zakenmensen van één van de snelst groeiende brouwerijen van de VS. Ninkasi, zo heet de brouwerij, stelde dan ook voor om de release van de cd en de bijhorende toer te sponsoren. Een aanbieding die Fortier niet naast zich neer kon leggen, waardoor zijn toeragenda de maanden na de release lekker gevuld was.

In zijn eigen contreien zal deze release en bijhorende tournee in ieder geval aardig wat naambekendheid opleveren voor Tyler Fortier. Iets wat de man, op basis van ‘This Love Is Fleeting’, gerust verdiend.

(Lewis)


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby