B.B. & THE BLUES SHACKS - LONDON DAYS

B. B. & The Blues Shacks is een Duits gezelschap en heeft al meer dan 20 jaar een overvolle agenda en dat is niet voor niets. In 1989 richtte Michael Arlt uit Niedersachsen samen met zijn drie jaar oudere broer Andreas, B.B. & The Blues Shacks op, waarvan hij zanger/mondharmonicaspeler en frontman is. Sindsdien hebben zij reeds meer dan tien CD's op hun palmares, maar daarbuiten gaven zij ook vele concerten per jaar en deelde daarbij met o.a. Bonnie Riatt, Robert Cray en Little Feat het podium. Vraagt dit nog meer uitleg?

In elk geval éénmaal het bluesshacks-virus je beet heeft laat het je niet meer los. B.B.& the Blues Shacks brengen traditionele blues die men kan situeren in de jaren '40 -'50. Ze klinken zeer up-to-date en het R&B gevoel is uniek aan deze formatie. In 2005 waren ze o.a. te zien op het Duvel Bluesfestival, Moulin Blues, Rhythm & Blues Festival te Maastricht en in 2006 op het Belgium Rhythm 'n' Blues Festival te Peer. Maar ook in de maand oktober 2005, na hun geweldige optredens hier in de lage landen, waren ze live te zien en te horen in Hildesheim, in hun thuisland, waar ze wederom een '40 & '50 jaren jump & swing blues ten beste gaven en liet dit vijftal op hun DVD "Live at Vier Linden" (2005) blijken dat inzake inpakken van een publiek deze band niet veel meer te leren heeft.

B.B. & The Blues Shacks kan gemakkelijk geboekt worden als voorprogramma van Brian Setzer’s Orchestra want de mix van old school blues en rockability brengt gegarandeerd de beentjes van de vloer. Vooral de staande bas fungeert als de brommende motor die de andere instrumenten, en dan vooral de tokkelende en hakkelende gitaar en de gemene smoelenschuiver voortjaagt.

CrossCut Records, bracht dan in 2007 hun tiende CD, "Unique Taste" op de markt, een album waarop nu ook meer soul te horen was dan op de voorgangers. Een ontwikkeling die ze nu ook verder uitbouwen op hun nieuwste album "London Days", dat live opgenomen is, zonder overdubs in de ToeRag Studios te Londen, en dit in een productie van Liam Watson (White Stripes, James Hunter).

Op "London Days" weet het gezelschap wederom die energie van hun veel geprezen concerten vakkundig te vangen. In toetsenist Raphael Wressnig en een krachtig staaltje blaaswerk van een blazerssectie die ook bij Van Morrison van dienst is geweest, heeft de band de perfecte begeleiding om ons te verrassen met 14 tracks geschreven door  Michael en Andreas Arlt en één cover, "Once In A While", geschreven door Quinton Claunch en David Hall.

Het klinkt allemaal weer zoals het moet klinken bij deze band, dampend en swingend. Michael Arlt heeft een geweldige stem voor dit repertoire en speelt bovendien meer dan verdienstelijk mondharmonica. Andreas Arlt weet in ieder nummer de juiste snaar te raken, Henning Hauerken doet het op de verticale bas, Bernhard Egger, die in 2006 bij de band kwam is ritmisch bezig op zijn drums en naast Dennis Koeckstadt op piano zijn er de blazers die de band de juiste swing geven. Want, zoals gezegd, swingen doet het. De live-optredens van de band zijn altijd een feest en enorm gewaardeerd door het publiek dat door de aanstekelijke muziek altijd binnen twee nummers aan het dansen is en dat is met deze cd niet anders.

De cd opent met "Real Good Times", een lekker vrolijk klinkend R&B nummer dat meteen gevolgd wordt door het eveneens opwindend klinkende nummers "This Time Baby" en "High Class Lonely". Daarna volgt, wat mij betreft, het eerste hoogtepunt van deze cd "Just You", een geweldig gespeelde slow blues, waarbij je de neiging krijgt het volumeknopje eens flink open te draaien. "It Hurts So Good", "How Low Can You Go" en "Once In A While" maken de cd compleet aangaande soulkrakers,  honingzoete ballads die je gerust deze maand mag draaien op uw tuinfeest, en de overige swingende songs zullen daarbij zeker de buurt verblijden.

B. B. & The Blues Shacks bewijzen eens te meer een zeer goed geoliede machine te zijn en brengen met "London Days", een album waarop swing- en soularrangementen een perfect huwelijk vormen en dit in hun bekende authentieke sound die staat als een huis!

 

 

  

Artiest info
Website  
 

Label: CrossCut Records 
Distr.: Bertus