SIXTYNINERS – TOO DRUNK TO TRUCK

De muziekgeschiedenis spuide al meermaals legendarische koppels. Ik hoef u geen voorbeelden te geven, ze zijn legio. Aan de lijst van opvallende duo’s mag u voor mijn part vanaf nu ook Sixtyniners toevoegen. Niet dat ze al evenveel naambekendheid hebben als John en Yoko, Sonny en Cher of Jack en Meg, maar muzikaal zit het in ieder geval snor.

Claudia Hek (drums) en Michiel Hoving (zang en gitaar) zijn een koppel dat niet alleen bed en tafel delen, ook in de repetitieruimte brengen ze hun tijd samen door. Let wel, anders dan vele andere duo’s nodigen zij met alle plezier bevriende muzikanten uit, de ene met nog meer talent dan de andere. Ondertussen hebben ze zelfs een bassist in vaste dienst.

Op ‘Too Drunk To Truck’ spelen de Nederlanders, die trouwens gevestigde waarden zijn in de grafische wereld, een stevige brok up-tempo hillbilly rootsrock.  De opener en titelsong doet vermoeden dat we te maken hebben met een heuse trucker-cd. Vreemd genoeg is die omschrijving wel degelijk een startpunt geweest voor deze cd. Toen Sixtyniners op zoek waren naar een label kwamen ze op een gegeven moment in contact met Reverend Beatman van het befaamde Voodoo Rhythm. Die wou Hek en Hoving meteen tekenen, op voorwaarde dat ze een ‘trucker-cd’ zouden maken, want die had hij nog niet bij Voodoo Rhythm.

Nu, als je als band terecht komt bij dit label betekent dit meestal dat je niet meteen in de rij loopt. Meer zelfs, het lijkt wel of de mensen van Voodoo Rhythm een speciale radar hebben voor het ontdekken van acts die uit de band springen. Zo dus ook weer met Sixtyniners. Daar waar de vorige releases van het label die ik besproken heb nogal donker aanvoelden, is ‘Too Drunk To Truck’ een waar feest. Hek en Hoving coveren songs van onder andere George Jones, maar persoonlijk vind ik de eigen composities er uitspringen. ‘Chickenstew’, de tweede song op de plaat en ook meteen het nummer waar de band een clip voor heeft gemaakt, is zo een rasecht hillbillypareltje. De traditional ‘John Hardy’ zetten ze trouwens ook heerlijk naar hun hand.

In het promopraatje op de myspace van de band kan je lezen ze naar eigen zeggen door een portie ‘underground sleaze and good fun’ te mixen met hun catchy songs eender welk optreden omtoveren in één groot feest. Zelden was het makkelijker om iets te geloven.
Ik heb me voorgenomen om nog voor dit jaar om is de band live aan het werk te zien. De kans is groot dat een optreden van Sixtyniners in mijn eindejaarslijstje belandt…

(Lewis)


 

Artiest info
Website  
 

 

Label: Voodoo Rhythm Records