C.W. STONEKING - JUNGLE BLUES

In Australië zitten vreemde vogels en C.W. Stoneking is wel een bijzonder eigenaardig curiosum, kruising tussen avonturier en muziekarcheoloog. Zijn muziek grijpt terug naar de blues zoals die een eeuw geleden te horen was in ‘medecine’ shows, op straathoeken, in  het swampy achterland of tijdens parades in New Orleans, wanneer er bijvoorbeeld een brassband voorbij marcheerde. Van dit alles vind je iets terug bij C.W. Stoneking maar ook Leadbelly, Peetie Wheatstraw, Jimmie Rodgers en zelfs Tom Waits lijken in zijn composities net buiten de lijntjes te figureren.

Na het album ‘King Hokum’ uit 2005 volgde vier jaar later deze bizarre maar fascinerende ‘Jungle Blues’ waarin C.W. zijn National Resophonic gitaar afwisselt met tenorbanjo. De muzikanten uit het ‘Primitive Horn Orchestra’, met tuba, trombone en trompet, zijn naast hem het ideaal gezelschap om de authentieke blues- en jazzmuziek uit de jaren 1920- ’30 letterlijk nieuw leven in te blazen. Het prettig gestoord gezelschap maakt als het ware de overtocht van de Creoolse kust van Louisiana naar de oevers van West-Afrika, waar de zanger onlangs nog in riskante avonturen verzeild geraakte en ternauwernood als schipbreukeling zijn hachje kon redden. De ‘oude’ muzikale gouddelver, alhoewel dertiger, doet blijkbaar overal inspiratie op.

Zowel instrumentaal als qua entertainment scoort dit ludiek muzikantengroepje hoge toppen. Calypso, vaudeville, préwarblues, verhaalkunst maken dit album tot een boeiend geheel met een ondertoon van magie en jungledreiging. C.W. Stoneking lijkt vocaal ook met hoodoo en toverdrankjes te goochelen wanneer hij zijn songs mengt met geluiden, drum, stemmen en zelfs babygehuil, zoals in ‘Housebound Blues’, niet vrij van humor. Het trieste ‘Jailhouse Blues’ herinnert aan Bukka White als in een sombere zwart/wit film en het jazzy ‘Jungle Lullaby’ aan Tom Waits. De blazers tillen ‘Brave Son Of America’ op tot een heroïsche ode aan Generaal McArthur en in ‘The Love Me Or Die’ bezingt hij het lot van Matilda als was zij een sinistere voodoo tragédienne. In ‘I Heard The Marchin Of The Drum’ word je verlokt om achter de rij aan te sluiten.

‘Jungle Blues’ biedt je uitzicht op Stoneking’s beeldrijke fantasie met een voorliefde voor denkbeeldige oude verhalen en de ziel van ‘old time’ muziek die onverwoestbaar blijft omdat er oerkrachten in schuil gaan. En de ‘Primitive Horn Orchestra’ benutten hun instrumenten op zo’n manier dat zij de troebele beelden levensvatbaar maken. Volgende maand trekken zij door Nederland. Mogelijk kan wat extra magie hen ook naar België lokken.

Marcie

C.W. STONEKING live in Nederland

4 Sept. 2010 - Into The Great Wide Open Vlieland, NL

5 Sept. 2010 - Brandend Zand Festival, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: King Hokum Records
Distr. : Bertus