24 PESOS - BUSTED BROKEN AND BLUE

We haalden het al aan in de bespreking van hun debuut "The Boogie Worm", deze Londense bluesband klinkt zo puur Amerikaans dat je het nauwelijks voor mogelijk houdt. Was die eersteling al behoorlijk indrukwekkend, met "Busted Broken and Blue" zetten ze die evolutie overtuigend verder. De funk invloeden van The Meters en James Brown vermengen zich met de deep blues van Freddy King en Howlin Wolf en het hedendaagse van bands als bijvoorbeeld The Roots en dit levert een eigen sound op. Dit is overduidelijk 24 Pesos!

Julian Burdock, groepsleider en verantwoordelijk voor een diep bijtend gitaargeluid, scheurende mondharmonica en een indrukwekkend stemgeluid leerde het vak bij groten als Pee Wee Ellis, Fred Wesley, Beverly Knight en Jocelyn Brown. Bassist Silas Maitland speelde eerder reeds voortreffelijke baspartijen bij Geno Washington, de zwaar onderschatte Marcus Malone en Imelda May. Op Hammond B3 horen we Moz Gamble, bekend van bij Paul Mc Cartney's band.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de Britse pers jubelende recensies publiceerde over hun debuut, terwijl ondergetekende probeerde de lage landen van hun kwaliteiten te overtuigen. Mocht dat toen niet gelukt zijn, dan willen we bij deze nog eens de aandacht trekken voor deze nog sterkere release. "Busted Broken And Blue" is immers een pracht van een bluesplaat. Het klinkt immers allemaal zo goed geolied en op mekaar afgestemd dat het lijkt of deze jongens al minstens een tiental jaren samen zijn. De productie klinkt erg "live" en ongepolijst, je hoort meteen dat dit een prima live act moet zijn. Bovendien druipt het speelplezier van dit schijfje af. Luister maar naar songs als "Lowdown, Sweet & Dirty" of het langzame "Day Becomes Night" (die heerlijk kabbelende Hammond! ) en je gaat, net als wij, gegarandeerd voor de bijl.

Het sterke "Maxwell Street", de slide en harmonica groove tijdens "In The Summertime"  of de N'Orleans getinte afsluiter "Neckbones & Gumbo": nog een handvol meer redenen om deze nieuwe 24 Pesos vlug tot de jouwe te maken. Oh ja, moesten er organisatoren dit lezen, haal ze asjeblief naar hier...  Het zou me bovendien niks verwonderen mocht je deze jongens hiermee eind van het jaar in iemands favoriete jaarlijstje terugvinden, dat van.. (RON)

  

Artiest info
Website  
 

Label: Ourgate Records
Promotie: Hans Broere promotion