MICHAEL DOTSON  -  A FORK IN THE ROAD

We hebben het al een aantal keren aangehaald in onze voorbije recensies: 2010 is een uitstekend jaar voor (blues) releases. De nieuwe cd van Michael Dotson, “A Fork In The Road”, mag hieraan gerust worden toegevoegd en profileert zich in onze oren als een ernstig kandidaat voor de top van ons eindejaarslijstje.

Michael Dotson was een zestal jaren side-gitarist van Magic Slim en heeft daarnaast ook nog samengewerkt met kleppers als Big Jack Johnson, Homesick James en Jimmy Burns. Een achttal jaren geleden stichtte hij zijn eigen band en op dit album presenteert hij louter eigen composities die hij meestal solo brengt, heel af en toe ondersteund door wat sobere (maar fraaie) drums van Eric Broer Van Dijk.  En het is een formidabel album geworden. De bijhorende promo stelt dit album voor als zijn echte eerste debuut. Het waarom ontgaat ons want in 2006 had Michael al “Lightnin’ In My Pocket” op de markt gebracht, een jammer genoeg voor het grote publiek wat verborgen gebleven meesterwerkje met traditionele blues, boogie en klassiek rockende tracks. 

Op dit album klinken al deze sounds nog wat rauwer en authentieker dan op de voorganger. Het klinkt nog allemaal wat ongepolijster, Hooker nooit ver weg, getuige al de opener “Gutbucket Boogie”. De fantastische vooroorlogse sfeer blijft het hele album beheersen en daar zijn wij niet weinig blij om. Hoe meer je dit album gaat beluisteren hoe meer je het waarderen zal. Liefhebbers van Seasick Steve en Burnside zullen dit alleen maar kunnen beamen. Dit is een sterk staaltje vakmanschap. Een drietal boogie nummers worden afgewisseld met Delta Blues, fingerpicking of briljante slide. Dotson beheerst het als geen ander. Je kan mijmeren hoe deze nummers wel niet zouden geklonken hebben met ondersteuning van een volledige bezetting achter hem. Bij “Git Go Blues” zit je te wachten tot de rest van de band invalt bvb maar dit onbewust gecreëerde spanningsveld doet je alleen maar smachten naar meer of teruggrijpen naar zijn eerste release.

De man treedt regelmatig op bij onze noorderburen, de plaat werd trouwens opgenomen in het Overijsselse Dalfsen. Waarom hij bij ons niet meer cluboptredens mag verzorgen is ons een raadsel. Misschien komt daar met deze release verandering in.

Bluesyluc

MICHAEL DOTSON LIVE

27 augustus: Oude Mariakerk, Deventer
28 augustus: Hoofdpodium Culemborg Blues
18 september: Razzoo, Uden
25 september: Rode Pimpernel, Den Bosch
01 oktober: The Rambler Eindhoven
02 oktober: Bluestouch festival, Oss
03 oktober: Camelot, Zutphen
09 oktober: De Weegbrug, Roermond
10 oktober: Texelblues, Texel

 

 

Artiest info
Website  
 

Info: Backstagepromotions