SAM HARE - DOWN TO THE SEA

Londen blijft ons verrassen...pas eergisteren luisterden we met veel plezier naar de nieuwe van 24 Pesos, een bluesband uit Londen met een puur Amerikaans geluid en vandaag krijgen we nu Sam Hare voorgeschoteld, en in feite kunnen we hierover al direct hetzelfde zeggen, dit klinkt ook al geen greintje Brits. Had iemand me deze jongen in een blinddoektest laten horen, ik had gegokt op onuitgegeven vroege opnames van Gregg Allman, want dit klinkt zo zuiders als maar kan, dit is pure, rustige southern rock uit de jaren zeventig zou je denken.

 Niets is echter minder waar, deze gloednieuwe productie van Simon Law  werd gemasterd door Giles Martin, jawel....zoon van George en opgenomen in de bekende Londense Air Studios. Je hoort  onmiddellijk het vakmanschap van iedereen die erbij betrokken is. Geen verwondering dus dat de BBC deze release vlug oppikte en met extra veel aandacht promootte op Radio London

Sam geraakte vooral bekend door zijn werk met Ian Siegal, op wiens Dust en Broadside cd's hij meewerkte, maar ook Matt Scofield, Buddy Whittington, Scott Mc Keon en vele anderen Engelse bluesgerichte acts werkten met hem samen. Door zijn "Southern" geluid echter raakte hij onder meer ook bekend in kringen van artiesten van die contreien en toen Bonnie Bramlett in Engeland optrad vroeg ze hem als gitarist om mee te jammen op het Londense podium. Van dat concert zei de Britse pers "Hare can proudly stand in that long line of distinguished guitarplayers that accompanied Bonnie Bramlett (nvdr: Duane Allman, Steve Cropper, Albert King, Eric Clapton en George Harrisson, om de voornaamste te noemen.)

Ik vernoemde het al in mijn inleiding, de gelijkenis met de muziek en vooral de stem van Gregg Allman is soms overweldigend, luister bijvoorbeeld naar een song als "The Bridge", maar ook werd in Engelse radioshows terecht vergelijkingen gemaakt met de grote (en erg onderschatte) Eddie Hinton, die ons veel te vroeg verlaten heeft.

Wij hebben dan ook met groeiende ver- en vooral be-wondering geluisterd naar deze "Down By The Sea". Een nummer als "Fly With Me Again" herinnert opnieuw erg aan de vroege Allman Brothers sound, met onder meer een prachtig sfeervolle Hammondpartij van Joe Glossop. Hulp van Matt Scofield op gitaar in "I'll Give You Everything", onze favoriete track, en het schrijverstalent van Ian Siegal , die hielp bij het schrijven van het knappe "One More Chance" maken van deze cd een aanrader. Het geheel telt één cover, het bekende "Mr Bojangles" van Jerry Jeff Walker, dat hier tot een verrassend mooie Hammond-instrumental verbouwd werd.

Onnodig nog te vermelden dat we dit een echte aanrader kunnen noemen, zeker voor hen die houden van sfeervolle rustige Southern klanken.

(RON)

 

 


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video