EMERSON, LAKE & PALMER – PICTURES AT AN EXHIBITION - DVD

Veertig jaar Emerson, Lake & Palmer is reden genoeg om de top van de progressieve rock waardig in de bloemetjes te zetten. De keuze viel op een  filmopname van een spetterend , twee uur durend optreden in The London Lyceum in 1970, toen ze een eigen bewerking deden van Modest Mussorgsky’s klassieke compositie “Pictures Of An Exhibition”.

Deze DVD toont ons de meest complete uitgave van het toenmalig concert, dat al in een vorige verfilmde release in 1973 in de bioscoopzalen aan de liefhebbers getoond werd, maar nu deftig opgepoetst werd zowel qua beeld als qua klank. Hier en daar wordt er nog wel gegoocheld met negatieve beelden of psychedelische inkleuringen of caleidoscoopeffecten in de filmbeelden, maar dit dient meer om de seventies sfeer met zijn beperkte mogelijkheden voor visuele effecten weer op te roepen en wordt nooit overdreven of storend ervaren.  Deze film bevat niet hun grootse hits zoals de klassieke, door Greg Lake gezongen akoestische gitaarballades “Lucky Man” of ”Still…You Turn Me On” of het “Peter Gunn Theme”, maar toont ons wel een jong trio virtuoze muzikanten die elkaar constant muzikaal uitdagen en tot op de grens van hun kunnen gaan in een niet te onderschatten muzikale onderneming. Het publiek hangt dan ook aan hun lippen en regelmatig zie je beelden van fans die met van verbazing opengesperde mond van dit spektakel genieten. Het is dan ook zeer spectaculair om dit trio aan het werk te zien. Keith Emerson toont zich één van de meest experimentele en zeer spectaculaire toetsenisten op deze aardbol, die er niet voor terugdeinst van om zijn orgel met messen aan te vallen, dit alles in een vurige strijd ten dienste van het creatieve. De stem en het gitaar en basspel van Greg Lake zijn nog steeds uniek te noemen en er was zelden een drummer die zo’n een dragende rol voor de rest van de bandleden betekende dan  Carl Palmer. Voor Emerson, Lake & Palmer had het drietal zijn sporen al verdiend respectievelijk bij The Nice, King Crimson en  Atomic Rooster. Het speelplezier druipt van het jeugdige drietal af, maar tegelijkertijd zijn ze enorm gefocust op elkaars spel, omdat de ritmevariaties en inventieve solopartijen dikwijls ter plaatse ontstaan. Regelmatig zie je dan ook verraste, maar altijd blije gezichten op het podium.

Dit virtuoze Emerson, Lake & Palmer gaat maar al te graag de grote uitdaging aan om dit klassieke prachtstuk uit de negentiende eeuw opnieuw uit te vinden. Zelfs vandaag wordt dit meesterstuk van deze Britse band nog als schoolvoorbeeld gebruikt door leraars om de vergelijking te maken met het originele, klassieke werkstuk. De DVD telt veertien tracks, waarvan de eerste elf Modest Mussorgsky’s klassieke werk in een totaal nieuw kleedje steken, met hevige en ellenlange improvisaties op orgel en Moog synthesizer door Keith Emerson, die gekruist worden door de meest eigenaardige ritmewisselingen en percussie accenten van Carl Palmer. Gelukkig is er Greg Lake om deze twee solisten met zang en bas naadloos aan elkaar te breien. Voor de Belgische luisteraar-kijker heeft de bonus nog een leuke verrassing in petto, met een greep van vijf songs uit hun liveoptreden in 1971 in het BRT programma “Pop Shop”, inclusief een klein interview.

Emerson, Lake & Palmer’s  “Pictures At An Exhibition” is een mooi tijdsdocument en een onmisbaar item voor elke fan. Wie houdt van een stevige dosis improvisatie, uitvoerig solowerk en instrumentale virtuositeit zal veel plezier beleven aan deze opname. Hun grootste commerciële hits zal je op “Pictures Of An Exhibition niet vinden, maar hij die op grasduint is naar hun instrumentaal meest creatieve en hoogstaande opnames heeft gevonden wat hij zocht. 

Blowfish

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Eagle Rock Entertainment
Distr.: Pias