CARL CLEVES & PARISSA BOUAS – OUT OF AUSTRALIA

 Nog niet zo lang geleden schreef ik voor Rootstime een special rond drie cd’s die ik toegestuurd had gekregen van Carl Cleves (aka Carl Van Hoogenbemt), een 67-jarige naar Australië uitgeweken Mechelaar die als wereldburger in zowat elk werelddeel muzikale sferen is gaan opsnuiven en bij één van die vele reizen ook een Grieks-Australische echtgenote op de kop tikte. Parissa Bouas is ook zijn muze en muzikale partner in de formatie ‘The Hottentots’ waarvan we in die special het album “Turn Back The Tide” recenseerden.

We vermeldden toen ook dat er voor het vermaarde ‘Stockfisch Records’-label van Günter Pauler gewerkt werd aan een nieuwe cd “Out Of Australia” die nu werd uitgebracht onder de namen van beide rasmuzikanten ‘Carl Cleves & Parissa Bouas’. Parissa is een groot zangtalent en schrijft zelf ook nummers, vaak in de traditionele stijlen van de vele landen die ze samen met haar man heeft bezocht in de loop der jaren.

Op deze nieuwe plaat neemt zij het overgrote deel van de vocalen voor haar rekening. Opener “Into The Light” is meteen een schot in de roos. Het religieus geïnspireerde “The Bethlehem Bell Ringer” is een politieke song over de uitzichtloze strijd van de arme Palestijnen tegen Israël in Palestina, de geboortestreek van Jezus Christus: “Oh Jesus, Please, Help Palestine, Turn All That Blood Into Wine” is een oprechte vredesboodschap.

Carl Cleves begeleidt zijn vrouw bij deze nummers op akoestische gitaar en zorgt een paar keer voor mooie harmony vocals. Bij het intieme “Eclipse Of The Sun” en bij “House Of Sorrow” tekent hij zelf voor de lead vocals. Het door Parissa Bouas geschreven en gezongen “Don’t Flowers Grow” laat horen wat voor een sterke zangeres zij wel is.  Ook in “Mother’s Song”, dat geïnspireerd is op de muziek van de pygmeeën uit de Kameroense regenwouden, levert ze een volledig akoestisch en zonder instrumenten gebrachte meesterwerk af. Even krachtig en simpel klinkt het nummer “Graceful”.

Een 80 jaar geleden gebeurde tragisch voorval vormt de basis van het historische verhaal dat verteld wordt in “The Coniston Massacre”. Carl Cleves zingt in “Zeco” over een jonge moordenaar die in de gevangenis van Santa Cruz een levenslange straf moet uitzitten en door zijn moeder wordt bezocht. En in “Sharpening A Knife” werd een gedicht van de Japanse poëet Nanao Sakaki op muziek gezet en intimistisch gezongen door Parissa Bouas.

Met dit album “Out Of Australia” bewijzen zowel Carl Cleves als Parissa Bouas nog maar eens wat voor sterke songschrijvers ze allebei zijn en de wonderlijke samenzang die ze beide voor deze cd produceren is een welgekomen rustige afwisseling in deze wereld van noise, rap en hardrock. Voor liefhebbers van een intiem te beleven muzikaal verhaal is dit album een absolute aanrader.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
 

Label:  Stockfisch Records