MATT SCOFIELD - LIVE FROM THE ARCHIVE

Op 14 januari 2007 was Matt Scofield te gast in de Bosuil te Weert, en NPS-radio maakte er een live radio uitzending van. Nu drie jaar later werden deze openames opgediept uit de archieven voor deze cd en krijgen we een beeld hoe Matt live echt klinkt, want hieraan is achteraf absoluut niets meer veranderd.

Een nummer werd er wel uitgegooid, want de oorspronkelijke uitzending telde tien songs, maar wegens enkele kleine opnamefoutjes was 't niet echt bruikbaar. Negen nummers, waarvan vijf uit zijn cd's van 2005 een 2007, plus vier covers, bekende songs als "Black Cat Bone" een publiekslieveling die op geen enkel optreden ontbreekt. Maar deze bekende covers bouwt Scofield om tot het zijn "eigen" songs worden, met die typische Scofield stempel, wat betekent, een soort jams met zijn trio, Johnny Henderson op Hammond, waar hij terloops voor de baslijnen zorgt, en Evan Jenkins op drums.

Deze benadering, het jazz trio, geeft enorm veel ruimte voor improvisaties, hetgeen dan ook volop gebeurt.. Zo is er "The Letter" van Box Tops, origineel een nipt over de twee minuten durende song, die hier met gemak de achttien minuten overschrijdt, en dat zonder ook maar een seconde te vervelen. Een ander hoogtepunt is de Albert Collins compositie "Lights Are On, But Nobody Is Home". In songs als deze laat Matt horen dat hij de "Master of Tone" is, en horen we duidelijk dat Robben Ford de voornaamste invloed is voor zijn sound, iets wat hij ons ook vertelde in het interview dat we in juli vorig jaar met hem hadden.

“Room At The Back” uit de cd “Ear To The Ground” release laten ons kennismaken met zijn herkenbare funky, jazzy groove, gevolgd door de knappe shuffle “On My Way”. Vokaal is Matt nog niet helemaal waar hij moet zijn, net als zijn voorbeeld Robben Ford, mist zijn stem wat kracht, maar als gitarist staat hij al helemaal bovenaan de top van het Britse bluesgebeuren, iets wat hij met zijn laatste studioplaat "Heads, Tail & Aces"  al bewezen had.

(Ron)

MATT SCOFIELD – LIVE
 24/09/10 Amstelveen, Holland P60
26/09/10 Olen, Belgium Crossroad Blues

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nugene Records
Distr.: Bertus