DOUG BURR – O YE DEVASTATOR

In de wereld van de Americana-muziek is Doug Burr nog een relatief jonge naam. Hij debuteerde in 2003 met het album “The Sickle & The Sheaves” en tekende nadien ook nog voor twee full-cd’s met “On Promenade” uit 2007 en het erg mooie “The Shawl” uit 2008, een project waarbij hij het ‘Boek Der Psalmen’ uit het Oude Testament op muziek heeft gezet. Burr woont in de Texaanse stad Denton en heeft daar noest gewerkt aan zijn nieuwste plaat die nu onder de titel “O Ye Devastator” op de markt wordt gebracht.

Doug Burr is een getalenteerde songschrijver van vlot in het gehoor liggende melodieuze liedjes en hij beschikt daarenboven ook over een aangename, expressieve en emotievolle stem. Ryan Adams, Damien Rice en My Morning Jacket-zanger Jim James zijn namen van artiesten die spontaan opdoemen als het om vergelijkingspunten gaat. Burr trad in de voorbije jaren op als voorprogramma van o.a. Great Lake Swimmers, Richard Buckner, St. Vincent en Son Volt.

In de muziek op “O Ye Devastator” valt het gebruik van typische countryinstrumenten als pedal steel en banjo (met Todd Pertll) en de viool (van Orhan Celebri) meteen op omdat ze enkele songs van een specifieke klankkleur voorzien. Akoestische gitaar en piano vormen meestal de basis van de liedjes die gekenmerkt worden door de fragiele stem van Doug Burr.
Wij smelten zachtjes weg in een poel van emoties en gelukzaligheid bij het horen van songs als “A Black Wave Is Comin’”, “Chief Of Police In Chicago”, “You’ve Been A Suspect All Your Life”, “Topeka” en “And When We Awoke”, allemaal ballads waar de tristesse van afdruipt en die telkens weer op de playlist van ‘het gebroken hartenbureau’ zullen voorkomen.

Maar ook in een uptemporocker als de titeltrack “I Got This Fever / O Ye Devastator” en in “At The Public Dance” waarin hij ons telkens aan Jesse Malin doet denken weet Doug Burr uitstekend zijn streng te trekken. Toch is deze zanger met dergelijke emotievolle stem voorbestemd om droevige, poëtische ballads te zingen, iets wat hij ter afsluiting nog maar eens illustreert in de schitterende akoestische pianosong “High Blood And Long Evening Dresses”.

Als u een fan bent van de muziek van al de namen die hierboven als referenties werden vermeld, dan kan u “O Ye Devastator” van Doug Burr blindelings aanschaffen want dan zal u met veel plezier van deze jonge troubadour en zijn heerlijke liedjes kunnen genieten.

 (valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Velvet Blue Music